Atatürk'ün çınar ağacı dalının kesilmemesi için temelinden kaydırttığı, bu yüzden ''Yürüyen Köşk'' adı verilen tarihi yapıda, yeniden restorasyon çalışması yapılacağı bildirildi.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, yaptığı açıklamada, tarihi köşkün bazı bölümlerinde yer yer bozulma ve çürümeler meydana geldiğini söyledi.

Köşkün deniz kenarında yer alması, tuzlu su ve neme maruz kalması nedeniyle zarar gördüğünü kaydeden Koçal, bugüne kadar iki kez restorasyondan geçen köşkün yeniden restoresi için gerekli izinlerin alındığını belirtti.

Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nden gerekli iznin çıktığını anlatan Koçal, şöyle konuştu:

''Yürüyen Köşk en az 3, 4 senede bir restore edilmesi gereken bir yer. Deniz kenarı olmasından dolayı buna ihtiyaç duyuluyor. Yaklaşık 5 ay önce kurula köşkün durumunu bir rapor halinde bildirdik. Onun izni de 1 ay önce geldi. Keşfi çıkartıldı. İlk etapta keşif bana yüksek geldi. Arkadaşlara yeniden bir keşif çıkartmaları talimatını verdik. Bu çalışma sürüyor. İhaleye çıkacağız.''

Koçal, yaklaşık 140 bin liralık bir restorasyon bedeli çıkacağını sözlerine ekledi.

Diğer yandan köşkün önünde bulunan ahşap iskele de yapısında meydana gelen bozulmalar nedeniyle kullanıma kapatıldı.

Köşk, son olarak 2006 yılında restorasyondan geçerek yeniden halkın ziyaretine açılmıştı.

-Yürüyen Köşk-

Atatürk'ün bir yat gezisi esnasında gördüğü ve gölgesinde kahve içerek dinlendiği çınar ağacının yanı başında yapılan köşk 1929'da tamamlanır. Zamanla büyüyen çınar ağacının dallarının köşke zarar vermesi üzerine bahçıvan dalların kesilmesini önerir. Büyük Önder Atatürk, dalların kesilmesi yerine köşkün kaydırılması talimatını verir. Bunun üzerine köşk, temeline raylar döşenerek 4 metre doğuya kaydırılır. Bu nedenle köşke ''Yürüyen Köşk'' adı verilir. Halen müze olarak kullanılan köşkte Atatürk'e ait şahsi eşyalar ve balmumu heykel yer alıyor.