Sürücüler ve yolcular karda ateş yakıp, battaniyelere sarılarak ısınmaya çalışırken, Karayolları ekiplerinin çalışması sonucu yol yaklaşık 5 saat sonra ulaşıma açıldı.Kentte akşam saatlerinden itibaren etkisini artıran kar yağışı, Zonguldak-İstanbul karayolunun Zonguldak ile Ereğli arasındaki kesiminde sürücülere zor anlar yaşattı. İstanbul'dan Zonguldak'a giden Kamberoğlu Turizm'e ait yolcu otobüsü, gece saat 01.00 sıralarında karla kaplanan yolda kaydı. Sürücüsünün kontrolünden çıkan otobüsun arka tarafı yolun sol tarafındaki su kanalına kayarken, ön tarafı yolda kaldı.

Aynı yerde yolun sağ tarafında ise zincirsiz olduğu için ilerleyemeyen bir TIR'ın olması nedeniyle yol ulaşıma kapandı. Bir süre sonra arkadan gelen Metro Turizm'e ait yolcu otobüsü de aynı yerde kayarak su kanalında yan yattı. Sürücüler 155 Polis İmdat hattını arayarak durumu bildirirken, Karayolları ekiplerinden de yardım istendi. Yolun ulaşıma kapanması nedeniyle hem İstanbul, hem de Zonguldak yönüne doğru uzun araç konvoyu oluştu. Yolcuların büyük bölümü otobüslerin içinde kurtarılmayı beklerken, bazıları battaniyelere sarılıp dışarıya çıktı. Yolcular ve sürücüler, kar üzerinde ateş yakarak ısınmaya çalıştı.Bazı sürücüler, yolda kar temizleme ve tuzlama çalışması yapmadığını belirterek Karayolları ekiplerine tepki gösterdi. Zinciri olmadığı için yolda ilerleyemeyen TIR'ın sürücüsü, "Beni 3 gündür bekletiyorlar. Aç susuz bekliyorum. Arkadaki köye yürüyerek ekmek almaya gidiyorum. Karayolları tuzlama yapmadığı için burada araçlar kayıyor" dedi.Yaklaşık 3.5 saat sonra olay yerine gelen Karayolları ekipleri, kurtarma çalışması başlattı. Kar temizleme ve tuzlama çalışmasının ardından kanaldaki otobüsler halatlarla çekildi. Otobüslerin çıkarılmasıyla yaklaşık 5 saat sonra yol ulaşıma açıldı.

105 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Kar yağışı Zonguldak kent merkezinin de beyaz örtüyle kaplanmasına neden oldu. Kent merkezinde kar kalınlığı 16 santime ulaştı. Eksi 2 dereceye düşen hava sıcaklığı yollarda buzlanmalara yol açtı. Belediye ekipleri şehir merkezinde tuzlama ve kar temizleme çalışması yaptı. Kar nedeniyle Zonguldak merkezde 35, Alaplı'da 8, Çaycuma'da 35, Devrek'te 6, Ereğli'de 11, Gökçebey'de 10 olmak üzere toplam 105 köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı. İl Özel İdare'ye bağlı 23 ekip yolları ulaşıma açmaya çalışıyor.

DOĞU'DA HAYAT FELÇVAN'DA ARAÇLAR MAHSUR KALDI

DOĞU Anadolu Bölgesini etkisi altına kar yağışı Van, Bitlis ve Hakkari'de hayatı adeta felç etti. Yoğun kar yağışının yaşandığı bölgede kardan 632 köy ile 254 mezranın yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele ekipleri kapalı köy yollarını açmak için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Gece başlayan kar yağışı özellikle Van ve Hakkari'de hayatı olumsuz etkiledi. Kar kalınlığı Van'da 15, Bitlis'te 30, Hakkari'de ise 20 santimetre ,yüksek kesimlerde ise 1 metreye ulaştı. Kar yağışıyla birlikte Van'da 320, Bitlis'te 229, Hakkari'de ise 83 köy ile 254 mezranın yolu ulaşıma kapandı. Özel İdare karla mücarele ekipleri kapalı köy yollarını açmak için seferber oldu. Belediye ekipleri Van ve Hakkari kent merkezindeki caddelerde biriken karları kamyonlarla kent dışına taşıyor. Karla mücadele ekipleri karla mücadele ederken, özellikle toprak damlı evlerde otran vatandaşlar da , ellerindeki kar kürekleriyle evlerinin damlarını temizlemeye çalışıyor. Van'da sabah saatlerinde bir çok araç da yollarda mahsur kaldı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri kar yağışının bölgede etkisini sürdüreceğini belirtirken, hava sıcaklıklarında Van, Hakkari ve Bitlis'te düşüş olacağını söyledi.

Karadeniz'de kar esareti

DOĞU Karadeniz Bölgesi'nin sahil kesiminde dün akşam başlayan kar yağışı hayatı felç etti. Tirebolu- Doğankent karayolunda kar nedeniyle iki yolcu otobüsü ve bazı araçlar mahsur kaldı. Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapandı, uçak seferleri iptal edildi.Bölgenin sahil kesiminde dün saat 21.00 sıralarında etkisini artıran kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Sabaha kadar süren kar yağışı sonucu İstanbul ve Ankara'dan Gümüşhane'ye gelen iki yolcu otobüsü, Tirebolu- Doğankent yolunun kapanması nedeniyle yaklaşık 90 yolcusuyla mahsur kaldı. Otobüslerden biri kayarak yol kenarındaki kanala düştü, aynı yolda bazı minibüs ve TIR'lar da mahsur kaldı. Bu araçları kurtarmak için ekip gönderildi.Kar yağışının etkili olduğu sahil kesiminde de Karadeniz Sahil Yolu'nda ulaşımda aksamalar oldu. Görele- Tirebolu arasında bir TIR buzlanma nedeniyle kaydı, sahil yolunun Giresun- Trabzon yönü de saat 07.30'dan itibaren trafiğe kapandı. Ulaşım yolun birçok kesiminde de kontrollü olarak verildi.

YÜKSEK KESİMDE ULAŞIMA KAR ENGELİ

Bölgenin yüksek kesiminde yer alan geçitlerde de ulaşım sağlanamıyor. İkisu- Şiran karayolu Tersun Dağı, Araklı- Yağmurdere karayolu Kostan Dağı, Bayburt Araklı karayolu Dağbaşı, Giresun- Şebinkarahisar arasında Eğribel ve Rize- Erzurum karayolu Ovit Dağı geçitleri kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor. Trabzon- Gümüşhane karayolu üzerindeki Zigana ve Hopa- Artvin karayolu üzerindeki Cankurtaran geçitlerinde de ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor. Bu yollarda zaman zaman araçların kayması nedeniyle ulaşımda aksamalar meydana geliyor.

KAR KALINLIĞI 20 SANTİME ULAŞTI

Trabzon, Giresun ve Rize kent merkezlerinde kar yağışı aralıksız devam ederken kar kalınlığı ortalama 20 santimetreye ulaştı. Meteoroloji yetkilileri yağışın akşam saatlerine kadar devam edeceğini söyledi.Kar yağışı hava ulaşımında da aksamalara neden oldu. İstanbul ve Trabzon'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle THY ve özel havayolu şirketleri bu sabah yapılması gereken İstanbul uçuşları iptal edildi./dha