Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının milletvekili genel seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve halk oylamalarında, mektupla, elektronik oylamayla, gümrük kapılarında ve sandık usulleriyle oy kullanabilmesine imkan verecek kanun tasarısının, Bakanlar Kurulunda imzalanarak TBMM"ye gönderilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulunda imzalanarak TBMM"ye gönderilmesi kararlaştırılan "yurt dışındaki Türk vatandaşlarının oy kullanmasına" ilişkin düzenlemeler içeren yasa tasarısı hakkında bilgi verdi.
Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının uzunca süre oy kullanma hakkına sahip olamadıklarını belirten Çiçek, belli bir süre önce sadece gümrük kapılarında oy kullanma imkanı elde ettiklerini, bunun da son derece düşük bir nispeti ifade ettiğini vurguladı. 60. Hükümet kurulur kurulmaz aldığı kararlardan bir tanesinin Türkiye"yi bu sıkıntıdan kurtarmak olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:
"Orada yaşayan vatandaşlarımızın da bu demokratik hakkını aynen Türkiye"de yaşayanlar gibi kullanmasına imkan verecek bir düzenleme...
Bu, hemen hemen her hükümet programında, kalkınma planlarında, seçim beyannamelerinde vardı ama gerçekleştirilemedi. Benim başkanlığımda çalışma yaptık. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızdan sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Adalet, İçişleri,Dışişleri, Ulaştırma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanları ve Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) katılımıyla çok kapsamlı bir çalışma yapıldı. Bu çalışmayı bugün kanun tasarısı olarak TBMM"ye sevk etme kararı aldık.
Buna göre, Ankara İl Seçim Kuruluna bağlı "Yurt Dışı Merkez İlçe Seçim Kurulu" oluşturulacaktır. Yurt dışında kullanılmış olan oyların değerlendirilmesi, oluşturulacak bu kurul başkanlığınca yapılacaktır.
İcap ediyorsa birden fazla kurul oluşturulabilecektir.
Yurt dışı seçmen kütüğü, Türk vatandaşlarının adres kayıt sistemindeki bilgilere dayalı olarak YSK tarafından belirlenecektir. Bu yasa tasarısında bir çok konuda yetki YSK"ya verilmektedir, daha esnek kararlar alabilmesi bakımından." Yurt dışındaki vatandaşların milletvekili genel seçimlerinde, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve halk oylamalarında oy kullanabileceğini belirten Çiçek, yurt dışı seçmenlerin sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebileceklerini, bağımsızlara oy verebilme imkanlarının bulunmayacağını bildirdi.

"TÜRKİYE SEÇİMLERDE PARMAK BOYAMAKTAN KURTULACAK"
Cemil Çiçek, yurt dışındaki seçmenlerin mektupla, elektronik oylamayla, gümrük kapılarında oy kullanma veya sandık usullerinden birisiyle oy kullanabileceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hangi ülkede nasıl oy kullanacağına YSK, Dışişleri Bakanlığıyla görüşerek karar verecektir. Bu yasa tasarısında mektupla oy kullanımı söz konusu olduğunda bununla ilgili bütün bilgiler kanun tasarısında derç edilmiştir. Üç tane zarf gönderilecektir. Zarfın en dış kısmı kişinin seçmen adresidir. Ondan sonra tekrar geri gönderilmesi, oy pusulası gibi düzenlemeler var. Elektronik ortamda oy verilmesi, gümrük kapılarında oy verilmesi, bunların hepsi kanunda yeni baştan düzenlendi.
Oyların düzenlenmesi ise hangi tip oylama söz konusu olursa olsun, oyların verilmesi mevcut uygulamadaki gibi olacaktır. Bugün gümrük kapılarındaki oylar Türkiye genelinde nasıl değerlendiriliyorsa, aynı şekilde illere yansıtılmak suretiyle olacaktır." Çiçek, seçim kurulu başkanı ve üyeleri ile sandık kurulu üyelerine ödenecek miktarlarla ilgili YSK"nın iki önerisinin de tasarıya alındığını belirtti.
Mükerrer oy kullanılmasını engellemek için belli bir süreden beri parmakların boyandığını hatırlatan Çiçek, "Artık Türkiye, bu sıkıntıdan da kurtulmuş olacaktır; onu da bu kanunla düzenlemiş olacağız" dedi.