Başbakanlık Teftiş Kurulu, Dink suikastıyla ilgili yaptığı incelemeyi tamamladı. Raporda, azmettirici Yasin Hayal'in McDonalds saldısından önce Avrupa'da Almanya ve Fransa gibi bazı ülkelerle yaptığı telefon görüşmelerinin incelenmesi gerektiği belirtildi.

Gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'in Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektubun ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun başlattığı inceleme tamamlandı. 3 müfettişin hazırladığı raporda cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal'in Trabzon'daki Mc Donalds bombalamasından önce Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerden birçok kişiyle görüştüğü bu görüşmelerin incelenmediği belirdildi.
SUİKASTİN KRONOLOJİSİ RAPORDA

Kuruldan 3 müfettiş, yaklaşık 1,5 yıl Dink cinayetiyle ilgili soruşturmanın tüm boyutlarını inceleyerek 27 klasör ve 200 sayfalık bir rapor hazırladı. İncelemede Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ogün Samast ve Tuncel'in ev arkadaşı Tuncay Uzundal'la görüşüldü. Müfettişler İstanbul Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi'nin yaptığı soruşturmayı tüm boyutlarıyla inceledi. Raporda Hayal'le tetikçi Ogün Samast'ın tanıştığı 2002'den bu yana yaşananlar kronolojik sırayla anlatıldı.

AVRUPA'YLA TELEFON TRAFİĞİ

Raporun sonuç bölümünde şu ifadelere yer veriliyor: Yasin Hayal'in McDonalds'ı bombalamadan kısa bir süre önce Avrupa'da Fransa ve Almanya gibi ülkelerdeki isimlerle çok sayıda telefon görüşmesi yaptığı belirlendi. Ancak bu telefon görüşmelerinin kimlerle olduğu tespit edilemedi. Çünkü Adalet Bakanlığı iletişim bilgilerine ulaşılması için izin vermedi.

İHMALE YENİ İNCELEME TALEBİ

Raporun sonuç bölümünden jandarma ve polisin cinayet öncesi ihmaline de yer verildi: Yasin Hayal'in Dink'e suikast düzenleyeceği bilgisi Erhan Tuncel aracılığıyla bir yıl önceden Trabzon Emniyeti'nce alınmış. Aynı bilgi Hayal'in eniştesi tarafından da suikasttan önce Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı'na bildirilmiş. Bu bilgileri ne jandarma emniyetle, ne de emniyet jandarmayla paylaşmış. Görevliler hakkında yeni bir inceleme yapılmalı.

DİNK'E KORUMA NEDEN VERİLMEDİ?

Hrant Dink'e koruma tahsil verilmemesine dikkat çekilen raporda 'Emniyet Genel Müdürlüğü'nün genelgesi doğrultusunda Dink'e mutlaka koruma tahsil edilmeliydi' ifadesi dikkat çekiyor. Raporda görev ihmali bulunan İstihbarat Daire Başkanlığı yetkilileri hakkında da inceleme yapılması istendi. Müfettişler raporda İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkındaki kınama cezasının halen uygulanmadığı da vurgulanıyor.


Bombalama çözülse Dink ölmezdi

Raporda Trabzon Emniyet Müdürülğü'ne çalışan istihbarat elemanı Erhan Tuncel'in Mc Donalds bombalamasındaki rolü çözülseydi, Dink cinayetinin önlenebileeceği belirtildi. Raporda Erhan Tuncel'in bombalama davasına tanık sıfatıyla çağrıldığı halde duruşmaya katılmaması ve yargının yeni bir çağrı çıkarmamasına da dikkat çekilerek 'Tuncel'in tanıklığından vazgeçildiğine dair bir mahkeme kararı yok' ifadelerine yer verildi. Müfettişler, Tuncel'in istihbarat elemanı olarak kullanıldığı dönemde sürecin takibi açısından da zafiyet yaşandığını tespit etti. (Yenişafak)