Çevre derneklerinin girişimi ve tarım müdürlüğünün yaptığı kontrolden sonra ölü yunus belediye ekibi tarafından gömüldü.
Kuşadası şehir merkezindeki halk plajlarına bir yunus balığının vurduğu yolunda bir ihbar üzerine harekete geçen Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri, sahile gelerek inceleme yaptı.
Üç metre boyunda olduğu ve açık denizde ağ yuttuğu belli olan yunusla ilgili EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü tarafından, Kuşadası Tarım Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü, Milli Park Şefliği ve Kuşadası Belediyesi'ne haber verildi. Yapılan incelemede hayatını kaybettiği anlaşılan yunus, kepçeyle traktöre yüklendikten sonra belediye ekipleri tarafından gömüldü. Yetkililer, belli bir süre sonra etleri çürüyen yunusun iskeletinin çıkartılarak sergileneceğini söylediler.
DENİZLERE ATIK ATILMASIN
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, sabah saatlerinde halk plajlarının bulunduğu kesime bir yunusun vurduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Tekneyle marina içine çekerek, Tarım İlçe Müdürlüğünden gelen bir veterinerle birlikte yunusun üzerinde inceleme yaptık. Yunusun ağzından midesine kadar uzanan ağ parçalarını bulduk. Yunusun boyu 3 metre. Muhtemelen bir balıkçı ağına takıldığı ya da balık almak için ağlara dolanarak çatlayıp öldüğünü tahmin ediyoruz" dedi. Yunusların nefes almak için su yüzeyine
çıkmak zorunda olduğunu anlatan Bahattin Sürücü, şöyle konuştu: "Yunuslar bazen de denize atılan naylon ve plastikleri yutup boğularak ölmektedir. Bu nedenle denizlere bu tür atıkların atılmaması mutlaka önlenmeli. Yunuslar ekosistemin bir parçası olarak milyonlarca yıldır doğa da varlıklarını sürdüren deniz memelileridir."