Kuşadası Belediyesi, Güzelçamlı Giritliler Kültür Dostluk Yardımlaşma Derneği ve Kuşadası Genç İşadamları Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen söyleşiye konuşmacı olarak Girit Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü Araştırmacısı Yunanlı Katilena P. Stathakou katıldı.
Kuşadası Belediyesi İbramaki Sanat Galerisi’nde düzenlenen etkinliğe katılmak üzere Girit’ten gelen Yunanlı araştırmacı Katilena P. Stathakou, Türkçe olarak gerçekleştirdiği sunumda çarpıcı açıklamalarda bulununurken, 17. yüzyılın ikinci yarısında Girit’in Osmanlı İmparatorluğu tarafından alınmasında sonra, Osmanlının asimilasyon içermeyen yönetim anlayışına rağmen Ada’nın Hıristiyan yerli sakinlerinin bir bölümünün din değiştirerek Müslüman olduğuna dikkati çekti. Yunanlı araştırmacı Stathakou, bu din değiştirme sürecinin, Giritlilerin mevcut kültürlerini ve sözlü geleneklerini terk etmeleri anlamına gelmediğini, din değiştirerek Müslüman olan Giritlilerin, eski geleneklerini ve kültürlerini yaşatmaya devam ettiğini vurgulayarak Grekçe (Giritlice), bu eski geleneklerin en asli unsuru olduğunu söyledi.
Konuşmasında Girit Müslümanları ile ilgili araştırmalarını anlatan ve çarpıcı bir konuşma yapan Katilena P. Stathakou, “Kültürel kökenlerin ve daha da önemlisi konuşma dilinin ortaklığı, Girit’in Müslüman ve Hıristiyan cemaatleri arasında, on yıllar boyunca, çok yakın ilişkilerin kurulmasına da zemin hazırladı. İki cemaat arasındaki uzun dönemli yakın ilişkilerin birçok örneğini, her iki cemaat tarafından da yaşatılan benzer geleneklerde, ortak alışkanlıklarda görmek mümkündür. Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasındaki ticari ilişkilerde de, uzun yıllar boyunca, dini ayrımcılığa yer olmamıştır. Ne var ki Ada’daki Osmanlı egemenliğinin en karışık dönemi olan 19. yüzyılın son yirmi yılında, iki cemaat arasındaki yakın ilişkiler radikal bir biçimde değişti. Ada’nın her iki toplumunu da etkileyen bu kargaşa döneminde, Girit uluslararası politik çekişmelerin neden olduğu acılara sahne oldu. Girit’in Müslüman ve Hıristiyan cemaatleri arasında yaşanan çatışmalar, 19. yüzyılın sonlarından itibaren binlerce Müslüman’ın Ada’yı terk etmelerine ve Küçük Asya’ya göçmelerine neden oldu. Bununla birlikte Giritli Müslümanlar, yeni evlerinde Giritli olmaktan, Girit’i, doğdukları toprakları özlemekten vazgeçmediler” dedi.
Kuşadası ve beldelerinde yaşayan Giritlilerin çok yoğun katılımıyla gerçekleşen söyleşi sonrası soru ve cevap bölümü gerçekleşti. Söyleşinin ardından Kuşadası Belediye Başkan Vekili Ahmet Kireç, çok değerli bilgiler veren Katilena P. Stathakou’yu kutlayarak teşekkür etti ve Belediye Başkanı M.Esat Altungün adına çiçek verdi.