MECLİS’E POLİS KALKANI
 
‘Kemer sıkma’ kararı, gergin olan Atina sokaklarını karıştırdı. Halk, Meclis’e saldırmak istedi. Polis, göstericileri durdurmak için zor kullandı.
 
Ekonomik krizle pençeleşen Yunanistan, Avrupa Birliği’nin malî yardım için şart koştuğu ancak halk tarafından şiddetle protesto edilen ‘tasarruf tedbir paketini’ parlamentodan geçirdi.
 
Yunanistan’da, hükümetin Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) troykasıyla varılan paket anlaşma çerçevesinde hazırladığı beş yıllık orta vadeli bütçe planı oylamasında, 300 sandalyeli parlamentonun, oy kullanan 298 üyesinden 155’i yeni plana “evet” derken, 138 milletvekili ise “hayır” dedi. 5 milletvekili de çekimser oy kullandı. İktidardaki PASOK’tan bir milletvekilinin “hayır” oyu kullandığı oylamada bir vekil de oylamaya katılmadı. 28.4 milyar euro tutarındaki ‘kemer sıkma paketi’ çerçevesinde, memur maaşlarında ve kadroda kesintiye gidilecek, vergiler yükseltilecek, maaş zamları dondurulacak ve sosyal harcamalarda büyük oranda kesintiye gidilecek. Paket kapsamında yaklaşık 50 milyar euroluk özelleştirme programı gerçekleştirilerek önemli kamu kuruluşları ve mülkler satılacak.
 
CAN SUYU 12 MİLYAR EURO
 
Parlamentodan geçen paket, Yunanistan’ın 110 milyar euroluk IMF-AB yardımının beşinci dilimi olan 12 milyar euroyu alabilmesi için uluslararası kuruluşlar tarafından ön şart olarak ileri sürülüyordu. Yunanistan’ın iflastan kurtulması ve vadesi gelmiş borçlarını ödemesi için bu dilimi temmuz ayı ortasına kadar alması gerekiyor. AB, Yunan parlamentosuna tasarruf paketini onaylaması için 3 Temmuza kadar süre tanımıştı.
 
Halk çılgına döndü!
 
Atina parlamentosunda kemer sıkma paketi oylanırken, günlerdir paketi protesto eden halkın eylemleri de şiddetlendi. Paketin kabul edildiği sıralarda ise halk şehir merkezini savaş alanına çevirdi. Maliye Bakanlığı binası taşlı saldırılardan nasibini alırken, parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı’nda meclis girişindeki polis barikatını aşmak isteyen gruplar ile güvenlik birimleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Şehirde özellikle merkezde bulunan dükkan ile otellerde ciddi maddi hasar meydana geldi. Bu arada Mora Yarımadası’nda bulunan Megalopoli, Tripoli, Argos, Nafplion şehirlerindeki çalışanlar da Atina’daki gösterilere katıldı.