Papandreu, BM Genel Kurulu ve IMF Başkanı ile toplantı için gideceği ABD seyahatini son anda iptal etti. Karar, hazinesinde iki haftalık para kaldığı açıklanan Yunanistan’ın iflasa hazırlandığı yorumlarına yol açtı. Maliye Bakanı Venizelos ise, “Temerrüd iddiaları gülünç” dedi
 
 
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkenin derinleşen kriziyle ilgilenmek için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısının yapılacağı New York ziyaretini iptal etti.Yunan Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Başbakan Papandreu, Euro Bölgesi’nde 21 Temmuz’da alınan kararların değerlendirilmesi açısından gelecek haftanın çok önemli olması ve Yunanistan’ın kullanması gereken inisiyatifler nedeniyle daha önceden planlanan ABD ziyaretini erteledi” denildi.
Yunan medyası, ABD’de BM Genel Kurulu toplantısına katılmayı planlayan Papandreu’nun, Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ile yaptığı görüşmeden sonra ABD ziyaretini iptal etme kararı aldığını bildirdi.
Yunan hükümet yetkilileri, Papandreu’nun ABD ziyaretini iptal kararını aldığı sırada ABD’ye gitmek üzere Londra’da bulunduğunu söylediler. Hükümet sözcüsü Ilias Mossialos yaptığı açıklamada, “Başbakan uzakta olmaması gerektiğine karar verdi. Yunanistan’ın AB’li ortaklarına tüm taahhütlerini yerine getireceğini garanti etmek istiyor” dedi. Papandreu’nun, dün New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve salı günü de Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile görüşmesi planlanıyordu.
 
‘Temerrüd gülünç iddia’
Bu arada Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Papandreu’nun ABD ziyaretini iptalinin, “temerrüdün pek yakında” olduğunu işaret ettiği yönündeki kaygıları gidermek için “temerrüdle ilgili konuşmaların gülünç” olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Papandreu’nun, ekonomiye ilişkin bir aciliyet nedeniyle değil, hükümetin Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcileriyle görüşmelere yeniden başlayacak olması nedeniyle zorlu kararlar alacağı için Atina’ya dönmeye karar verdiğini belirten Venizelos, “Temerrüt ya da iflasın pek yakında olduğuna dair yorumlar ve tahliller sadece sorumsuzluk değil, aynı zamanda gülünç. Her hafta sonu Yunanistan uluslararası piyasalardaki spekülatörlerin bu organize saldırılarına maruz kalıyor” dedi.
 
Erken seçim istendi
Bir hükümet yetkilisi de Euro Bölgesi hükümetlerinin, Yunanistan’ın, Mayıs 2010’da kabul ettiği 110 milyar euro’luk kurtarma paketinin 8 milyar euroluk 6’ıncı diliminin serbest bırakılması için ek önlemler alması konusunda Atina yönetimine büyük baskı yaptığını söyledi.
Yunan Maliyesi ekim başında hazinedeki paranın biteceğini açıklamıştı. Papandreu’nun AB baskısıyla alacağı yeni tasarruf önlemlerinin büyük protestolara ve muhtemelen seçimlere davetiye çıkarması bekleniyor. Ülkenin ana muhalefet partisi, Yeni Demokrasi Partisi Lideri Andonis Samaras, Selanik’te yaptığı konuşmada, “tek çözümün seçim” olduğunu söyledi.
 
 
 
 
8 milyar euro yardım dilimi ‘şartlara’ bağlı
Bu ay başında, bütçe açığını kapatmada gerekli önlemleri alması amacıyla Yunanistan’a zaman vermek için bu ülkeye yaptıkları ziyaretini kısa kesen AB, IMF ve ECB (troyka) temsilcilerinin bugün Yunanistan’a yapması beklenen ziyaret ertelenmişti.
Yunanistan Maliye Bakanlığı, Atina ziyaretlerini erteleyen troyka yetkililerinin, Venizelos ile telekonferans görüşmesi yapacağını açıklamıştı. Bakanlıktan bir yetkili, “Teknik nedenler yüzünden troyka yetkilileri pazartesi Atina’da olamayacak. Onlar hafta sonunda varacaklar. Zaman kaybetmememiz için telekonferans pazartesi yapılacak” demişti.
 
Karar ekimde verilecek
Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Yunanistan’a yapılan yardımın sonraki diliminin serbest bırakılmasına ilişkin kararın ekimde verileceğini” söylemişti. 110 milyar euro’luk kurtarma paketinin 8 milyar euro’luk 6’ncı diliminin serbest bırakılması, Yunanistan’ın paket karşılığında kabul ettiği şartları yerine getirmesine bağlı bulunuyor.
 
AA