Başbakan Samaras, yarın Berlin'e yapacağı resmi ziyaret dolayısıyla Alman Bild gazetesine verdiği ve ikinci bölümü bugün yayınlanan röportajında, ''Tabii ki borçlarımızı ödeyeceğiz, söz veriyorum. Yunanistan'ın, sadece kullanmamız gereken büyük bir ekonomik potansiyeli var. Muhteşem bir geriye dönüş yaşayacağız'' dedi.

Yunanistan'ın 2004 yılında Avrupa Futbol Şampiyonu olduğunda da bunun bir mucize gibi görüldüğünü hatırlatan Samaras, milli takımın o dönemdeki Alman teknik direktörü Otto Rehhagel'in de söylediği gibi başarının ''tipik Alman vasıflarıyla Yunanlıların coşkusu ve yaratıcılığının'' karışımıyla mümkün olabileceğini söyledi.

ÖNEMLİ OLAN YARDIM ETMEK

Samaras, geçmişte hataları olduğunu, ancak şimdi yeni bir başlangıç yaptıklarını ve ortaklarının da Yunanistan'ın neler yapabileceğini göreceğini ifade etti. Samaras, Almanların da uluslararası alanda çoğu zaman yanlış anlaşıldığını belirterek, Avrupa'da önemli olanın, birbirini anlamak, birbirine yardım etmek ve saygı duymak olduğunu vurguladı.

GÖLGE EKONOMİ

''Yunanlılar neden bu kadar fazla vergi kaçırıyor?'' şeklindeki bir soruya karşılık da Samaras, vergi yükünün büyük bölümünü orta ve fakir kesimin taşıdığını belirtti. Samaras, bir ülkede ekonomide dalgalanmalar ve gereksiz bir bürokrasi olduğunda paranın ''gölge ekonomi''ye yöneldiğine işaret ederek, ülkede uygulayacakları yeni vergi ve istihdam reformlarıyla daha fazla adalet ve rekabet gücü sağlayacaklarının altını çizdi.

Samaras, ''Eski şartlardan faydalanan bazı meslekler ve kişiler var. Bunlar eski 'gölge ekonomi'den çıkar sağlayanlar, ama biz bu duruma daha fazla müsaade etmeyeceğiz'' dedi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Yunanistan'ı ziyaret etmesinin çok faydalı olacağını ifade eden Samaras, böyle bir şeyin yakın gelecekte gerçekleşmesini ümit ettiğini sözlerine ekledi.