Yorgo Papandreu'nun istifasının ardından Lucas Papadimos'un kurduğu yeni hükümet yemin etti. Maliye Bakanı Evangelos Venizelos görevine devam ediyor.
 
Papadimos ülkenin geleceği için iyi bir seçim olarak görülüyor
 
Yunanistan'ın bugün yemin ederek görevine başlayan yeni teknokrat Başbakanı Lukas Papadimos, akademi ve finans dünyasındaki kariyeriyle Yunanistan'ın saygı duyulan figürleri arasında yer alıyor.
 
Yunanistan'ın 101. başbakanı olan Papadimos, 11 Ekim 1947 yılında Atina'da doğdu. Papadimos'un ailesinin asıl memleketi orta Yunanistan'da yer alan Fokida ilinin Desfina kasabası.
 
Papadimos, Atina Koleji'nden mezun olmasının ardından 1970'li yıllarda ABD Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) fizik eğitiminden sonra, elektrik mühendisliği yüksek lisansı ve ekonomi doktorası yaptı.
 
1975-1984 yılları arasında New York'da Columbia Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevinde bulundu. Aynı dönemde, Federal Reserve Bank'da bilirkişi olarak çalıştı.
 
Makro ekonomi teorisi ve politikaları konusunda çok sayıda makale yayınlayan Papadimos, 1985 yılında Yunanistan'a döndü.
 
Maliye Bakanlığı'nın Mali Danışmanlar Konseyi'ne atanan Papadimos, aynı zamanda çeşitli kurumların yönetim kurullarında yer aldı. 1988 yılında Atina Üniversitesi'ne ekonomiyle ilgili öğretim görevlisi olarak seçildi. 1985-1993 yılları arasında Yunanistan Bankası'nın mali danışmanları arasına katıldı. Aynı zamanda Merkez Bankası'nın Ekonomik Araştırmalar Bölümü'nün müdürlüğünü yaptı, 1994 yılında başkanlık görevine yükseldi.
 
Papadimos'un Merkez Bankası başkanı olduğu 2002 yılında, Yunanistan drahmiden euroya geçiş sürecini tamamladı.
 
"Avrupa ve Yunanistan açısından avroya katılmanın makroekonomik ve mikroekonomik faydalarının muazzam olduğunu" savunan Papadimos, 2002'de Yunan Merkez Bankası'ndan ayrıldı ve Avrupa Merkez Bankası'na geçerek Jean-Claude Trichet'nin yardımcılığını yaptı.
 
2010 yılına kadar bu görevde kalan Papadimos, daha sonra Yunanistan'ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu'nun teklifi üzerine, başbakanlık bürosunun ücretsiz mali danışmanları arasına katıldı. 
 
Papadimos, Atina ile uluslararası alacaklılar IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası arasında yürütülen görüşmelerde de yer aldı.
 
Avrupa Merkez Bankası'nda çalıştığı dönemde ısrarla mali disiplini ve bütçe disiplinini savunan Papadimos, borçlu euro ülkelerini bankanın kurtarmasını isteyenlere karşı çıkmıştı. Papadimos, ekonominin uzun dönemli büyüme potansiyelini artırabilecek reformlar yapılması gerektiğini savunarak, arz ekonomisi politikalarına ihtiyaç duyulduğunu söylemişti.
 
Başbakan olarak Yunan halkını zorlu bir kurtarma sürecine razı etmeye çalışacak olan Papadimos, borç kriziyle mücadele için iyi bir seçim olarak değerlendiriliyor.