Protestocu öğrenciler yurttan kovulma tehlikesiyle karşı karşıya. Eylemci Tayfun Yıldırım yumurta fırlattığı için 'milli birlik ve bütünlük duygularını zedelemekle' suçlanıyor

Siyasilere yönelik yumurtalı protesto eylemleri, öğrencileri yurttan attırabilir. Yumurtalı protestolara katılan öğrenciler hakkında hem savcılık hem de okul yönetimleri soruşturma başlattı. Çifte soruşturma yetmemiş olacak ki bir soruşturma da Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (YURTKUR) geldi. Soruşturulan öğrenciler arasında, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi (DTCF) ile Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki (SBF) iki ayrı yumurtalı protesto eylemine katılan Tayfun Yıldırım da yer aldı. TBMM Anayasa Başkanı Burhan Kuzu SBF'de yumurtalara hedef olmuştu. DTCF'li Yıldırım'ın kaldığı yurdun müdür yardımcısı Habib Sayın, iki ayrı eylem nedeniyle Yıldırım'dan iki ayrı savunma istedi. Sayın, Yıldırım'a gönderdiği yazıda, Yurt İdare İşletme Yönetmeliği'nin 23/f maddesi uyarınca 'milli birlik ve bütünlük duygularını zedeleyici veya bozucu maksatla bayrak ve sembol asmak, kullanmak, marşlar söylemek, açlık grevinde bulunmak, oturma eylemi yapmak, pankart taşımak veya asmak, ideolojik veya politik amaçlı gösteri, toplantı, tören düzenlemek, demeç vermek' suçundan 'yurttan süresiz çıkartılacağı' bildirildi.

Olmayan eylemin soruşturması

Yurdun müdür yardımcısı Habib Sayın, DTCF'deki eylem nedeniyle 17 Ocak'ta Yıldırım'ın bir kez daha savunmasını istedi. Sayın, ikinci yazısında, 'Olay günü saat 15.40'ta Öğrenci Kolektifleri'ne müzahir DTCF öğrencilerinden içinde sizin de bulunduğunuz bir grup içindeki bayan arkadaşınızın basın açıklamasında Bakan Mehdi Eker'in okulunuza gelmesi durumunda yumurtalarla karşılanacağını söylediği anda, sizin ve gruptaki diğer arkadaşlarınızın ceplerinizden çıkardığınız yumurtaları havaya kaldırdığınız bildirilmiştir' dedi.

Doruk ÇAKAR / AKŞAM