Çok değişken fiyatlardan satılan yumurtayı alırken aldanmak istemeyen tüketicinin, ambalaj üzerinde yazılı olan gramaja dikkat etmesi gerektiği belirtildi.
Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı ve Türkiye Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) Başkan Yardımcısı Hasan Konya, tavuk yeminin ham maddesi olan tahıl fiyatlarında son dönemdeki spekülatif artışların, yumurta üreticisini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Hammadde fiyatlarındaki artışa paralel yükselen maliyetlere dayanmakta zorlanan bazı yumurta üreticilerinin, elindeki yumurtayı bir an önce paraya çevirmek için yüksek oranda iskontolar yapmak zorunda kaldığını ifade eden Konya, "Bu durumdaki üreticilerden piyasa fiyatlarının altında yumurta alan aracılar, doğal olarak marketlere daha ucuza satıyor" dedi.

Bazı marketlerin de ucuza aldıkları yumurtayı yine daha uygun fiyatla vatandaşa sattığını belirten Hasan Konya, "Bu durum, farklı marketlerde, farklı satış noktalarında çok farklı fiyatlarla karşılaşılmasına neden oluyor" dedi.


TÜKETİCİ, YUMURTANIN ÜZERİNDE YAZILI GRAMAJDAN HABERSİZ

Fiyatlarda yaşanan bu dalgalanmaların, yumurta sektörünü iyi bilmeyen tüketicinin kafasını karıştırdığını vurgulayan Hasan Konya, şunları kaydetti: "Şu an piyasada yumurtanın 30'luk viyolu (yumurta konan karton veyaö plastik ambalaj), ortalama 3 YTL ile 6 YTL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor. Ancak pek çok tüketici, yumurtanın üzerinde yazılı olan gramajdan habersiz. Tüketicinin yumurta alırken doğru tercih yapabilmesi için birinci kural, ambalajlı ürünlere yönelmesidir.

Marketlerde çok değişken fiyatlardan satılan yumurtada aldanmamak için, ambalaj üzerinde yazılı olan gramaja bakılmalı. 7 farklı gramajlarda satılan yumurtanın normal boyutlardaki 65-70 gram olanlarının viyolu, 4,5-5 YTL arasında satın alınabilir."

Hasan Konya, ambalajında 50 ve daha az gramaja sahip olduğu belirtilen yumurtaların daha düşük fiyattan satıldığını, "çift sarılı" olarak adlandırılan 90 gram civarındaki yumurtanın viyolunun fiyatının ise 6 YTL civarında olduğunu söyledi.

Yumurta fiyatlarında yine de ambalaj kalitesi, üretim yerine uzaklık ve satan firmanın ürünü vadeli ya da peşin alma durumuna göre küçük çaplı farklılıklarla karşılaşılabileceğine dikkati çeken Konya, "Yumurta fiyatlarındaki bu kafa karıştırıcı dalgalanmanın asıl nedeninin, ham madde fiyatlarındaki spekülasyonlar olduğu unutulmamalıdır. Üreticinin, iş yeri kapatmasına kadar varan bu sorun, üretici firmalara ham madde temininde kolaylık sağlanarak aşılabilir" diye konuştu.
AA