Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi"nde yumurtalı saldırıya uğrayan AKP"li Burhan Kuzu"nun istifalarını istediği Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ ile Dekan Celal Göle için YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan geniş çaplı soruşturma istedi. Prof. Kuzu, olay sonrası yaptığı istifaya çağrısını dün de tekrarladı. “Kızgınlıkla söylemedim. Bu talepte ısrarlıyım” diyen Akp"li Kuzu, olaylar sürerken kendisini arayan Erdoğan"a da bu görüşünü ilettiğini açıkladı.

GÜL ÖRNEK VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün geçen Temmuz ayında yaptığı atamaları savunurken “CHP Bilim Kurulu üyesini de rektörlüğe atadım” diye örnek verdiği Ankara Üniversitesi Rektörü Cemal Taluğ, Kuzu"nun istifasını istediği isimlerden biri. Gül"ün Ağustos 2008"de 21 üniversiteye rektör atarken Ankara Üniversitesi Rektörlüğü"ne atadığı Prof. Dr. Cemal Taluğ, AKP kulislerinde de “öğrenciler tarafından yapılan konfeti ve yumurta saldırısına engel olamamıştır, önlem almakta yetersiz kaldığı” için eleştirilere hedef oldu. 62 yaşındaki Taluğ, 5 Ağustos 2008"den beri rektörlük görevini sürdürüyor.

DERVİŞ"İN AKRABASI

Dekanlık görevini 17 yıldır sürdüren Prof. Celal Göle de istifa etmesi istenen ikinci isim. Kemal Derviş"in kuzeni Nilüfer Göle ile evli olan Göle, bir yıl önce verdiği bir röportajda “Bizler tam bir hoşgörüyü yakalayabilmiş değiliz. Mesela bazı konuşmacılar geliyor, öğrenci konuşmacıyı protesto ediyor, iki üç dakika protesto edilmeli belki ama ondan sonra görüşleri dinlenmeli” demişti. Kuzu"nun “senin gibi dekanlığı babam da yapar, istifa et” dediği Göle, 1948"de ABD"de doğdu. 1969"da Ankara Hukuk Fakültesi"nden mezun oldu. Göle, 1993"te Ankara SBF dekanlığına atandı.

Öğrenciler de topun ağzında

YÖK, Ankara Üniversitesi"ne ayrıntılı bir yazı yazarak olaylarla ilgili soruşturma açılmasını istedi. YÖK"ün istediği soruşturmayı yürütme görevi ise, istifa etmeleri istenen rektör ve dekana düştü. Soruşturma sonunda, yumurtalı protesto eyleminin “idelojik eylem” olarak nitelenmesi halinde öğrencileri ağır disiplin cezaları bekliyor.