Fenerbahçe sahalardaki başarısını borsaya da taşıdı. İMKB'nin yüzde 25'e yakın değer kaybettiği yılbaşından bu yana Fenerbahçe inanılmaz bir performans göstererek bugün ilk seans ortası itibariyle kazancını yüzde 61'e yükseltti.


Böylece yılbaşında 10 bin YTL'sini Fenerbahçe hisselerine yatıran bir tasarruf sahibinin parası 16 bin YTL'ye ulaştı.

Borsa ABD kaynaklı kriz tartışmaları, resesyon kaygıları, türban meselesi ve diğer tedirginliklerle uğraşadursun, Fenerbahçe hisseleri yoluna tam gaz devam ediyor. Özellikle yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği hisseler, son 4 ayda fiyatını ikiye katlamayı başardı. Yılbaşından bu yana baktığımızda ise, ilk seansta ulaşılan 53 YTL'lik değer gözönüne alınırsa, yükseliş yüzde 61 olarak kaydedildi.

20 Şubat 2004 yılında borsa ile tanışan ve 8.62 YTL fiyattan işlem görmeye başlayan hisselerin değeri böyle 4 yılda 6 kattan fazla artış gösterdi. Dört yıl önce hisselere 10 bin YTL yatıran bir tasarruf sahibinin parası 60 bin YTL'ye ulaştı.

Hisselerdeki yükseliş kulübün piyasa değerini de yükseltiyor. Son yaşanan yükselişle birlikte Fenerbahçe'nin piyasa değeri 1 milyar doların üzerine çıktı. Kulüp birçok sanayi devini geride bırakırken, sahadaki rakiplerine de piyasa değeri açısından büyük fark attı. Galatasaray'ın piyasa değeri 182 milyon dolar, Trabzonspor'un 188 milyon dolar, Beşiktaş'ın ise 59.5 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

SİHİRLİ KELİME: TEMETTÜ

SPOR KULÜPLERİ KAZANDIRIYOR

Yılbaşından bu yana hisse getirilerine bakıldığında en çok getiriyi yüzde 63 ile Bağfaş sağladı. Fenerbahçe, dünkü kapanışlara göre yüzde 52.27 ile ikinci sırada yer alırken, onu yüzde 42 ile Trabzonspor izledi.

Türkiye Kalkınma Bankası yüzde 22.43, Gübre Fabrikaları yüzde 18.18, Ege Gübre yüzde 16, Galatasaray Sportif yüzde 12 değer kazandı. en çok kazandıran sekizinci hisse yüzde 10 ile İş Bankası A olurken, Alkim Kimya ve Yapı Kredi Sigorta en çok kazandıran 10'da son iki sırayı aldılar.

Fenerbahçe hisselerindeki hızlı yükselişin neden kaynaklandığına bakarsak, uzmanlardan farklı sesler yükseliyor. Ancak hepsi tek bir kelime de birleşiyor: Temettü...

Fenerbahçe elde ettiği kar üzerinden yatırımcılarına düzenli olarak temettü (kar payı) dağıtıyor. Yani kulübün hissesini alan bir yatırımcı, hisseler değer kaybetse bile her yıl belirli miktarda temettü geliri elde ediyor. Bu durum yatırımcıların kulüp hisselerine olan talebini artırıyor.

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, kulübün düzenli temettü vermesinin hisselere olan ilgiyi artırdığını belirtiyor. Uskuay, "Bu şirket düzenli kupon ödemesi olan tahvil gibi. Yılda 1-2 kez kar payı dağıtıyor, ayrıca fiyattaki yükselişlerden de yatırımcılar kazanıyor. Diğer hisseler çökerken Fenerbahçe hisseleri tahvil niteliğinde olduğu için yükselmeye devam etti. Benzer bir temettü politikası olan Trabzonspor ve Galatasaray hisseleri de yükseldi..." diye konuştu.

FENERIUM HALKA ARZ EDİLECEK Mİ?

Fenerium'un halka arz edileceği yönündeki söylentiler son günlerde borsacılar arasında sıkça konuşulur oldu.

Hisselerde yaşanan yükselişte bu beklentinin de etkili olduğunu düşünen yatırımcılar, Fenerium'un olası halka arzı ile birlikte kulübe önemli miktarda nakit girişi olacağını belirtiyor. Halka arz beklentisi hisselere olan ilgiyi de canlı tutuyor.

KULÜP YÜKSELİŞE NE DİYOR?

Hisselerdeki hareketi hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Fenerbahçe Spor Kulübü Mali İşler Koordinatörü Abdülkadir Kuşin, Fenerbahçe'nin giderek kuvvetlenen imajına dikkat çekti.

"Fenerbahçe gittikçe Avrupa çapında bir kulüp oluyor" diyen Kuşin, bu hedefin gerçekleşmeye çok yakın olduğunu belirtti. Yatırımcıların tamamen kendi öngörüleri ve tahminleri ile Fenerbahçe hisseleri aldığını ifade eden Kuşin, kulübün bu alışlarla bir ilgisinin olmadığını söyledi. Kuşin, Fenerbahçe'nin temettü politikasının bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.