EPDK tarafından başlatılan tavan fiyat uygulamasında 2 aylık süre önümüzdeki gün doluyor. Uygulamanın devam edip etmeyeceği, yapılacak toplantı ile karara bağlanacak. Yetkililer, vatandaşlara serbest piyasaya yeniden dönülmesi halinde yüksek bir zamla karşılaşabilecekleri uyarısında bulundu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 2 ay önce akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği “tavan fiyat” uygulamasının devam edip etmeyeceği, 27 Ağustos'ta karara bağlanacak. Enerji yetkilileri ile bugün toplantı yapacak olan EPDK, önümüzdeki gün de tamam mı devam mı kararı alacak. Tavan uygulamasının kaldırılması halinde serbest piyasa uygulamsına geçilecek.
EPDK GÖZETİMİ SÜRDÜRECEK

Yani tekrar fiyat belirlenmesi bayilerin elinde olacak. Ancak EPDK gözetimi elden bırakmayarak, eskiden olduğu gibi yargı kararı ile müdale edebilecek. Gereksiz ve yüksek artışların olduğu farkedildiğinde ise yeniden tavan fiyat uygulaması devreye sokulabilecek.

BUGÜN TEMSİLCİLER TOPLANACAK

EPDK Başkanı ve Kurul üyeleri, uygulamanın devam edip etmeyeceğine ilişkin olarak bugün Petrol Sanayi Derneği, Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği, Petrol Ürünleri İşveren Sendikası, Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası, TÜPRAŞ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve akaryakıt bayi ve dağıtıcılarının temsilcileri ile biraraya gelecek.

2 AYDA 25 KURUŞ ARTTI

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçilmesinden bugüne akaryakıt bayi tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzinde litrede 3,05 liradan 3,28 liraya, motorinde 2,49 liradan 2,69 liraya, kırsal motorinde de 2,35 liradan 2,55 liraya çıktı. Tavan fiyat uygulamasından bu yana geçen 2 ayda akaryakıt bayi tavan fiyatı benzinde 25 kuruş, motorinde ve kırsal motorinde 23 kuruş arttı. Uygulamanın başladığı ilk gün 20 kuruş düşen akaryakıt fiyatları devamındaki üç gündeded yüzde 5'lik bir düşüş gösterdi Ayrıca 14 Temmuz tarihinde de vergilerde artış gözlenerek fiyatlar bir miktar daha artırıldı. Devamındaki günlerde ise uygulama öncesi fiyat tablosuna geri dönüldü.


EPDK süreyi 2 ay daha devam ettirebilir

Yetkililer, tavan fiyat uygulamasının EPDK'nın kendi inisiyatifi ile belirlemediğini belirterek, dolar kuru ve ithal edilen akaryakıt üzerinden fiyat uygulandığını söyledi. Bu şartlarda da tavanın kaldırılması halinde yeniden serbest piyasa uygulamasına geçileceğinden mağdur olduklarını iddia eden bayiler, oluşan kâr marjını artıracak. Enerji yetkilileri de akaryakıt piyasasında yüksek oranlarda artış bekliyor. Ancak yetkililer artışın tutarı konusunda bilgi vermezken, bu konuda yorum yapmak için de erken olduğunu belirttiler. Öte yandan, dünya petrol piyasalarına paralel olarak akaryakıt fiyatlarının artma eğilimi içerisinde olduğu, tavan fiyat uygulamasından vazgeçilmesi halinde akaryakıt fiyatlarının daha da yükselebileceği düşüncesiyle uygulamanın 2 ay daha devam edeceği konuşuluyor. Akaryakıt bayi, dağıtıcı ve rafineri şirketlerinin yöneticileri ise kar oranlarının büyük oranda düşürüldüğünü öne sürerek tavan uygulamasının kaldırılmasını istiyor.


ÇETKODER'den son akaryakıt zammına tepki

Son iki aydır akaryakıta gelen zamlar tüketici birliklerini de isyan ettirdi. Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, akaryakıta son yapılan zammı protesto ederek, “EPDK bu zammı derhal geri çekmeli. Ve en az 6 ay tek kuruşluk artırım yapmamalı” dedi. Göktaş, yaptığı açıklamada, akaryakıta yapılan son zammın nedenini anlamanın mümkün olmadığını belirterek şunları kaydetti: “EPDK halkın yanında mı, yoksa akaryakıt şirketlerinin yanında mı? Ne yapmaya çalışıyorlar. Bir ay içinde bir iki kuruşluk indirim yaşanırken bir bakıyorsunuz ardı ardına akaryakıt ürünlerine zam gelmiş. Dün akşam basına yansıyan haberlerden öğrendik ki tavan fiyatta yine artırıma gitmiş. Kurşunsuz benzinde 2 kuruş, motorinde ve kırsal da kullanılan motorinde 3 kuruş arttırmış. EPDK'nın yaptığı bu zam milletimizin cebini delmekten öteye gitmemektedir. Ama unuttuğu bir şey var milletin delinecek cebi kalmadı. Cep deline deline kocaman bir oyuk oldu. Yama mama da tutmuyor.” / yenişafak