"Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal ve "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" iddialarına ilişkin davanın sanığı Albay Dursun Çiçek ile emekli Orgeneral Çetin Doğan, avukat Kemal Kerinçsiz, Tümgeneral Ahmet Yavuz, emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, emekli tuğgeneral Süha Tanyeri, Hayrettin Ertekin"in hakimler hakkında açtığı tazminat davalarının görülmesine, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi"nde devam edildi. Hakimler hakkında toplam 468 bin TL tazminat isteniyor.

"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" iddialarına ilişkin davanın sanığı Albay Dursun Çiçek"in açtığı tazminat davasında söz alan Çiçek"in avukatı İrem Çiçek, müvekkilinin 7 aydır "hukuka aykırı bir şekilde tutuklu bulunduğunu" savundu. İrem Çiçek, Dursun Çiçek"in 3. kez tutuklandığını ve tutuklama kararının "koşullara aykırı bir şekilde" alındığı belirtti.

Bunun üzerine, hakimler İdris Asan ve Davut Bedir"in avukatı Ömer Güntay, müvekkillerinin Dursun Çiçek hakkındaki tutuklama kararını nöbetçi hakim olarak verdiklerini anımsatarak, Çiçek"in birden fazla tutuklanıp, salıverilmesinin davaya bakan hakimlerin kusuru gibi gösterilmeye çalışıldığını ifade etti.

Güntay, Ceza Muhakemesi Kanunu gereği verilen tutuklama kararlarına karşı açılan tazminat davalarının davacının yerleşim yerindeki ağır ceza mahkemesinde açılması gerektiğini savunana, Güntay, davacıların öne sürdüğü iddiaların "mesnetsiz" olduğunu ileri sürdü.

Güntay, hakimlerin ceza yargılamasına ilişkin takdir haklarının tazminat davasına konu edilmesinin hukuka aykırı olacağını belirtti ve. "Tazminat davaları ancak hakimin haksız fiillerine karşı açılabilir" dedi. Güntay, hakimlerin eylemlerine haksız fiil olarak bakılamayacağını da savundu.

Güntay, "Balyoz harekat planı" davasında sanık olan Tümgeneral Ahmet Yavuz"un açtığı davada ise Yavuz"un "hakkında çıkartılan tutuklama kararının kasıtlı olarak YAŞ"tan birkaç gün önceye denk getirildiğinin ve böylelikle terfisinin engellendiği" iddialarını anımsattı.

TSK"da terfilerin TSK Personel Kanunu ve Subay Sicil Yönetmeliği uyarınca yapıldığını ifade eden Güntay, "TSK mensuplarının ancak haklarındaki dava ve soruşturmalar nedeniyle

açığa alınmaları halinde terfileri durdurulabilir" diye konuştu.

Ahmet Yavuz"un terfisine etki edebilecek Genelkurmay Başkanlığı"nca yapılan bir çalışma olup olmadığının sorulmasını istedi.

"Ergenekon" davasının tutuklu sanığı avukat Kemal Kerinçsiz"in avukatı Gönül Kerinçsiz ise açtıkları tazminat davasının kişilik haklarının zararının tazminine ilişkin olduğunu savundu. Kerinçsiz, davanın hakimlerin hizmet kusuru nedeniyle değil, kişisel kusurlarına dayanılarak açıldığını, ceza davasıyla ilgisi bulunmadığını anlattı.

-"CMK"YA AYKIRI DAVRANIYORLAR"-

"Ergenekon" soruşturmasında uzun süredir tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal tarafından, hakimler hakkında açılan davalar da görüşüldü.

Duruşmada söz alan Haberal"ın avukatı Efsun Ünal, tutuklama ve tutuklamaya yapılan itirazlarla ilgili gerekçesiz kararlar veren hakimlerin Ceza Muhakemesi Kanunu"na aykırı davrandıklarını öne sürdü. Ünal, gerekçe gösterilmeden taleplerinin reddedildiğini de ifade ederek, hakimlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"ne de aykırı kararlar verdiklerini dile getirdi.

Hakim Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk avukatı Sadrettin Haşıloğlu da tazminat davalarının, hakimlik teminatını düzenleyen Anayasa maddelerine aykırı olduğunu savunarak, Haberal"ın sağlık raporlarının tümünün dava dosyasında yer almadığını, Haberal"ın avukatlarının sunduğu sağlık kurulu raporlarına dayanılarak kararlar verildiğini öne sürdü. "Bu raporlar daha önce sunulsaydı davanın seyri değişebilirdi" diye konuşan Haşıloğlu, Türkiye"de adalet "örümcek ağı gibi" olduğunu iddia etti. "Kuvvetli olan ağı delip geçer, zayıf olan takılır" diyen, Haşıloğlu, Haberal"ın, kuvvetli olduğu için bir gün bile cezaevine girmemiş, hastanede sağlık müdahalelerini reddederek hastanede kaldığı süreyi uzattığını öne sürdü. Bunun üzerine Haberal"ın avukatı Serdar Özersin de müvekkili hakkında daha sonra ortaya çıkan sağlık raporlarından haberleri olmadığını açıkladı.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Kıcalıoğlu da Haberal ile ilgili sağlık raporlarının istenmesine, "Balyoz harekat planı" davası sanığı Tümgeneral Ahmet Yavuz"un terfi durumunun Genelkurmay Başkanlığı Personel Daire Başkanlığı"ndan sorulmasına ve dava dosyalarındaki eksikliklerin giderilmesine karar vererek, duruşmaları erteledi.

Davada, hakimler hakkında toplam 468 bin TL tazminat isteniyor.