Türkiye'nin en batısında bulunan Aydın'da köylülerin en değerli varlıkları arasında yer alan at, katır ve eşekler, köylülerin hayatından çıkmıyor. Arazilerin eğimli ve dik olması nedeniyle araçların ulaşamadığı yerlerde yüklerini hayvanlarla taşıyan köylüler, araçtan çok at ve eşeklere önem veriyor. Özellikle zeytin hasadının başlamasıyla yük hayvanlarına olan talebin artması fiyatların da artmasına neden oldu.
Yük hayvanlarının yaşına, görünümüne ve sağlığına göre 500 TL'den başlayıp 2 bin 500 TL'ye kadar satılabildiği Aydın"ın Dağ köylerinde, özellikle incir, zeytin kestane ve ceviz üreticileri yük hayvanlarına arabadan daha çok değer veriyor.
Aydınlı zeytin üreticileri, “Zeytin hasat sezonu öncesi yamaç arazilerdeki bahçelerden toplayacağımız ürünü araçların geldiği yerlere taşımak için yük hayvanlarına ihtiyacımız var. Ancak şimdilerde hayvan fiyatları çok pahalı. Dağlarda bir çok bahçeye araçla ulaşım yok. Bu nedenle at ve eşekler bizim hayatımızın bir parçası durumunda. Köylerimizde bulunan zeytin, incir ve kestane bahçelerinden ürünlerimizi hayvanların sayesinde taşıyabiliyoruz. Kendi işlerimizin yanı sıra at ve eşeği olmayan köylülerin yüklerini de para karşılığı taşıyoruz. At ve eşeklerle bir günlüğüne 75 TL'ye çalışıyoruz. Şu anda at ve eşeklerimiz bizim en kıymetli taşıma araçlarımız. Köylerimizde at ve eşeklerin fiyatları 500 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Bizim bütün ürünlerimiz hayvanlarımızın sırtından geçiyor” diyerek yük hayvanlarının asırlar öncesinde olduğu gibi kıymetli olduğunu belirttiler.