Kurulun 7 asil üyesinden 4'ü Yargıtay, 3'ü Danıştay tarafından seçiliyor. Sadece başkan tam zamanlı çalışıyor. Üyeler mesailerinin yarısını Yargıtay ve Danıştay'da tamamlıyor. Görevden alınmalarına da bu iki kurum bakıyor.
 
BDP'nin desteklediği 7 isimle birlikte 12 ismin adaylığını veto eden ve yaşanan gerginlikler üzerine geri adım atan Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tartışmalı yapısı ortaya çıktı. YSK’nın başkanı ve üyeleri ancak bağlı oldukları kurum olan Yargıtay veya Danıştay tarafından açılan bir disiplin soruşturmasının akabinde görevden alınabiliyor. Yargıtay ve Danıştay'da gizli oylama ile YSK'ya seçilen yüksek yargıçlar hakkında bugüne kadar 'görevden alınma' gibi bir durum yaşanmadığı belirlendi. 
 
YSK üyeleri ve başkanı hakkında soruşturma açılabilmesi için Yargıtay’dan seçilen üyeler hakkında yapılan şikâyetler Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu, Danıştay'dan seçilen üyeler içinde Danıştay İdari Dairesi tarafından değerlendirilip karar veriliyor.
 
GİZLİ OYLAMAYLA SEÇİM
 
Seçilen 7 üye ve Başkanvekili ve Başkandan oluşan YSK'da üye seçimi, üyeliğin sona ermesi ve görev süresi ise şöyle şekilleniyor: YSK'da görev yapan 7 asil üyeden 4’ü Yargıtay, 3 üye de Danıştay tarafından yapılan gizli oylama ile belirleniyor. Kurul’un 7 üyesi de Yargıtay ve Danıştay tarafından belirlenen isimler arasında Başkan ve Başkanvekilini seçiyorlar. Kurula seçilen üyeler ve başkanın görev süresi ise dört yıl ile kısıtlanıyor ve sadece iki dönem seçilebiliyor. Görev süresi dolan üyelerin emeklilik yaşını doldurmaması halinde Yargıtay ve Danıştay’daki eski görevlerine geri dönüyor.
 
GÖREVDEN ALMA OLMADI
 
Diğer taraftan, YSK'da sadece Başkan tam zamanlı olarak çalışıyor, üyeler ise yarı mesai sisteminde YSK'da diğer mesailerini ise geldikleri kurumda yani Yargıtay ve Danıştay'daki görevlerinde tamamlıyorlar. Kurul üyelerinin görevden alınması gibi bir durum bugüne kadar yaşanmamasına karşın, YSK Başkanı veya üyeleri hakkında olumsuz bir durum veya hukuki bir şikâyet olduğu zaman kişinin bağlı olduğu kurum Yargıtay ve ya Danıştay tarafından disiplin soruşturması açılıyor. Soruşturma neticesinde üyenin 'görevden alınması' yönünde bir görüşe varılması halinde görevine son verilebiliniyor. Kurul üyeleri hakkında her türlü şikâyetten soruşturma açılabiliyor. Ancak soruşturmanın açılmasına üye Yargıtay'dan seçilmiş ise Yargıtay 1.Başkanlar Kurulu, Danıştay'dan alınanlar için Danıştay İdari Dairesi karar veriyor. Her üye bağlı olduğu kurumun usullerine tabi tutuluyor. 
 
3 YIL DAHA GÖREVDE
 
12 bağımsız vekillin adaylığının iptaline ilişkin kararı alan YSK'nın şuan ki Başkanı Ali Em, bir önceki başkan Muammer Aydın'ın yerine 27 Ocak 2010 yılında göreve gelmişti. Em'in görev süresi 2014'de sonra erecek. YSK kuruluş kanuna göre, görev süresi biten YSK üyeleri yerine yenilerinin, her 2 yılda bir ocak ayının ilk haftasında seçilebilecekleri belirtiliyor.
 
bugün