Özlem AKARSU ÇELİK/Akşam

Başbakan'ın 'sıfır kilometre anayasa' çağrısına BDP'li Koçali'den yanıt geldi: Basit bir sorunu çözemeyenler sıfır kilometre anayasayı nasıl yapacak? Koçali, AK Partili Advan'ın 'YSK tuzak kurdu' sözlerine de temkinli yaklaştı: Varsayalım tuzak. Bu tuzağa AKP niye atladı?

BDP ne istiyor?

Cuma günü BDP Eşbaşkanı Filiz Koçali ile Diyarbakır İl Başkanlığı'ndaki röportajımız sırasında tutuklu bulunan Van milletvekili Kemal Aktaş, kardeşi Ferit Akşat'ı aradı. Cezaevinden haftalık telefon görüşmesi hakkını kullanan Aktaş'ın sorusu partilileri duygulandırdı: Cezaevine haber geldi. Mahkeme kararı pazartesine bırakmış. Doğru mu? Umudumuzu koruyoruz. Neler oluyor orada?

Tuhaf bir ülke Türkiye...

Cezaevindeki milletvekilleri... 'Mahkemelerin kararları seçmen iradesini yansıtmıyor' tartışması... Birbiriyle çelişen yasalar... Değiştirilmesi gerektiğinde herkesin hemfikir olduğu anayasa...
BDP bütün bunlar içinde Meclis'e gitmenin yolunu arıyor. İlk şartı ise AK Partili Oya Eronat'a verilen milletvekilliğinin, 78 bin oy alan Hatip Dicle'ye iade edilmesi. Tıpkı Tayyip Erdoğan için 2002'de yapılan yasal düzenlemeye benzer bir düzenleme yapılması bekleniyor. Ara seçim seçeneği ise düşünülmüyor. Çünkü BDP de biliyor ki olası bir ara seçimde 36 milletvekili çıkaramayabilir. Özetle iş Meclis'te iktidar partisine ve tutuklu milletvekillerinin cezaevinden çıkmasını bekleyen CHP ile MHP'ye düşüyor.

Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşmesi, tutuklu milletvekillerin durumu siyasetin bir numaralı gündemi. Başbakan Erdoğan dün 'Motoru tekleyen bu arabayı bırakalım. Gelin en geniş uzlaşmayla yeni anayasayı hazırlayalım' çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Gül 'Sorunun çözüm yeri Meclis' dedi. Bu açıklamalara BDP Eşbaşkanı Filiz Koçali'den yanıt geldi. Koçali, 'Basit bir sorunu çözemeyenler sıfır kilometre anayasayı nasıl yapacak?' diye sordu.

- AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan AKŞAM'a yaptığı açıklamada 'YSK tuzak kurdu' dedi?

Varsayalım ki YSK tuzak kurdu. Bu tuzağa AKP niye atladı? AKP Genel Başkan Yardımcısı da YSK'yı göreve çağıran dilekçe verdi. Oya Eronat'ın mazbata alması için müracaat eden AKP yöneticileri. Yargı vesayetinden söz ediyorlarsa eğer bunu kırmak mümkün. Meclis anlaşabilirse 3 dakikada sorunu halledebilir. Bekir Bozdağ yeşil ışık yakan Bülent Arınç ile Mehmet Ali Şahin'e yanıt verdi. AKP içinde de bunu hukuka vicdana sığdıramayanlar var. Önce birbirlerini ikna etmeleri gerekiyor.

SÖZLERİ SOYUT

- Başbakan'ın hep birlikte yeni anayasayı yapma çağrısına yanıt verecek misiniz?


Güzel ama soyut bir açıklama. Daha önce de parlak sözler söylendi ama yerine getirilmedi. Kararımız açık ve henüz beklediğimiz yanıtı almadık. Basit bir krizi çözemeyen sıfır kilometre anayasayı nasıl yapacak? Bunu çözmeyip geleceğe havale etmek inandırıcı değil. Temiz sayfadan söz ediliyor ama baştan sayfayı karaladılar. O sayfayı yırtıp atmak lazım. Seçilmiş vekilimizin hakları gasp edildi, oyları çalındı, AKP'ye verildi. Sorumlu AKP'dir. Önce bu adaletsizliği düzeltmeleri lazım. Düzeltirlerse Anayasayı yapmanın zeminine ikna olabiliriz. BDP'nin olmadığı bir Meclis'te yapılacak anayasa, herkesin anayasası olmaz.

MİLLETVEKİLLİĞİMİZ İADE EDİLSİN

- Cumhurbaşkanı Gül 'Sorunların çözüm yeri Meclis'tir' dedi.


Bugünkü sorunu çözmeye dair hiçbir somut söz yok. Kararımız öfkeyle alınmadı, tutumumuz net. Yolu gösterdik. Çalınmış milletvekilliğimizin geri verilmesini bekliyoruz. Bu Meclis'e büyük anlam yükledik. Kurucu Meclis görevi görebilir. Talebimize karşılık verilirse sürece aktör olarak katılırız. Türkiye'nin demokratikleşmesinde bizi politik aktör olarak mı görüyorlar, süs olarak mı? Balkon konuşmasıyla süslü laflarla olacak bir iş değil. Somut adım bekliyoruz.

CHP'LİLER DE SERBEST KALSIN

- CHP'den seçilen tutuklu isimler de serbest bırakılmalı mı?


Bu davalar çok uzun sürüyor, kesin karar çıkmadığı sürece herkes masum. Ergenekon tutuklularıyla ilgili belli bir kanaatim var. Ancak henüz ceza almadılar ve halk da onları seçti. Onların da bırakılması gerekiyor.

Öcalan'la görüşmelere çok önem veriyoruz

- BDP'lilerin, Öcalan'ın, Karayılan'ın sözleri tehdit olarak algılanıyor.


KCK'nin eylemsizlik kararı çok önemli ama iki ayda 50'den fazla PKK'li öldürüldü. Ağır tahrik var. Bunlara rağmen eylemsizlik uzatıldı. Bunlara dikkat çekmek tehdit mi oluyor? Sorunun bir yanı can kayıpları diğer yanı ruhen kopuştur. Yeni kuşaklarda ruhen kopuş giderek hızlanıyor. Öcalan'la görüşmelere çok önem veriyoruz. Kürt sorununu çözümünün ondan geçtiğinin farkındayız. Biz de BDP olarak onunla görüşmek isteriz. KCK'nin de onunla görüşmesi lazım. PKK silah bırakacaksa onu yaptıracak tek güçtür. Acil olarak koşullarının düzeltilmesi ve görüşmelerin protokole dönüştürülmesi gerekir.

Mazbatasıyla Meclis'e başvuracağız

HATİP Dicle'nin avukatı Fethi Gümüş, tutuklama kararının YSK'dan saklandığı iddiasını, adaylık başvurusunda YSK'ya verdikleri sabıka kaydını göstererek reddetti. Gümüş, 'YSK komplo kurdu' sözlerine de yanıt verdi: Hata yapan birileri var. YSK'ya kim baskı kurduysa ona bakmak lazım. Suçlu odur.

TEK BELGE VARSA İSTİFA EDERİM

- Mahkeme kararını ne zaman öğrendiniz?


6 Nisan'da aldığımız sabıka kaydıyla adaylık için başvurduk. Orada hükümlülük yok. Karar bize bildirilmedi. Bekir Bozdağ tek belge bulursa avukatlıktan istifa ederim. Bozdağ, Hatip Bey'in dava dosyasını takip eden başka bir avukatın 15 Nisan'da karar düzeltmesi amacıyla verdiği dilekçeden hareketle bu iddiada bulunuyor. O karardan çok sonra haberimiz oldu.

- Ne olacak Hatip Dicle'nin durumu?

Meclis'in açılmasını bekliyoruz. Sonra mazbatayla birlikte Meclis'e başvuruda bulunuruz.

- Vekilliği düşürüldü. Nasıl başvuracaksınız?

Bizce düşürülmedi. Düşürme yetkisi TBMM'de. Mazbata verilmemiş olsa farklıydı. YSK süre talebimizi dikkate almadan toplandı, savunmamız alınmadan karar verildi.

- Cezası için daha önce fazladan yattığı 4.5 yılla mahsuplaşma talebi ne anlama geliyor?

4.5 yıl DEP dosyasından dolayı fazladan tutuklu kaldığından 20 ayın buradan mahsubunu istedik. Şimdi 17 aydır tutuklu. Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi fazla yattığı o süre yerine yanlışlıkla şu an tutuklu kaldığı süreden düşürdü. İtiraz ettik.

- Kararlar hukuken tartışmalı ne demek?

2005'te Uyum Yasaları çıkarıldı, Ceza Yasası'nda değişiklik yapıldı. Ancak diğer yasalarda yapılması gereken değişiklikler yapılmadı. 5237 sayılı yasanın 53. maddesiyle 'kamu haklarından men' kurumu ortadan kaldırıldı. Ama Anayasa 76. madde değiştirilmedi. Milletvekili seçimiyle ilgili yasanın 11. maddesi aynı şekilde 'affa uğramış olsa bile' diyor. O da kaldı. Adli Sicil Yasası değiştirilmedi. Çelişik yasaların maddeleri karşı karşıya geldi, kanun maddeleri yoruma tabii tutulmaya başlandı. Oysa Ceza Yasası yenidir ve lehe olan kanun kabul edilmelidir.

Erdoğan formülü uygulansın

DİYARBAKIR Baro Başkanı Av. Emin AKTAR: Sorunun çözülmesi için Meclis'in tıpkı Başbakan için 2002'deki gibi bir düzenleme yapması lazım. YSK kararı AK Parti'nin milletvekili sayısını 330'a tamamlamaya yönelikse korkunç. Tam bir vesayettir. Vesayet kararını topluma nasıl açıklayabilirler?