AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Av. Halit Advan, AKŞAM'a yaptığı açıklamada YSK'yı sert bir dille eleştirdi: 
 
Bunun bir hukuk müdahalesi, hukuk darbesi, siyasi mühendislik olduğunu düşünüyorum.  Yargı kurumu hem bağımsız hem de tarafsız olmalı ve siyasi mühendislik yapmamalı. Siyaseti dizayn etmeye çalışırlarsa böyle hatalı karar verirler.
Avukat Halit Advan şu değerlendirmelerde bulundu:
 
SİYASİ MÜHENDİSLİK
YSK'nın yaptıklarına en baştan bakmak lazım. Milletvekili sayıları değiştirildi ve bununla bizim 20 milletvekilimizi yemiş oldular. Bu YSK'nın hatalı düzenlemesiydi. Adaylıkları belirleme sürecinde önce BDP'li adayların adaylıklarını şüpheli hale getiren bir karar verdi ardından vetodan geri adım atıldı. 
 
Hatip Dicle mahkum pozisyonunda. Milletvekili Seçim Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince, hem terör suçu olması hem de 1 yılı geçmiş olması bakımından, adaylığının düşmesi gerekiyordu. YSK seçimden önce bunları bildiği halde seçime girmesine engel olmadı. Belki o zaman BDP başka bir ismi aday olarak gösterebilecekti. YSK'nın bir başka hatası da Hatip Dicle ile ilgili kararın önlerine geleceğini bildikleri halde mazbatasının verilmesidir. Sonra Oya Eronat'ın milletvekilliğine hükmetti. 
 
Bunun bir hukuk müdahalesi, hukuk darbesi, siyasi mühendislik olduğunu düşünüyorum.  bunu yapanında ne yazık ki bir yargı kurumu olması çok manidar. Yargı kurumu hem bağımsız hem de tarafsız olmalı ve siyasi mühendislik yapmamalı. Siyaseti dizayn etmeye çalışırlarsa böyle hatalı karar verirler. Halkın iradesine saygılıyız. Hatip Dicle'nin aldığı 78 bin oyun çok saygıdeğer olduğunu düşünüyorum ama geldiğimiz nokta tek başına AK Parti'nin ürettiği bir sonuç değildir. YSK'nin ciddi anlamda sorgulanması gerekir. YSK'nın tutumu kabul edilemez. Hukukun siyasete müdahalesini doğru bulmuyorum. Önümüzdeki süreçte Türkiye yeni bir anayasaya gebedir. Yeni anayasa çalışmalarının sekteye uğratılması açısından şu ana kadar sergilenen tablo iyi bir tahlile tabii tutulmalıdır.
 
BDP OYUNU BOZMALI
Bağımsız milletvekili olarak seçilen BDP'lilerin mücadelelerini TBMM çatısı anlıda vermelerinin uygun olacağını düşünüyorum. BDP madem Kürtlerin özgürleşmesini istiyor ve temel haklarını edinmesi hususunda anayasal zeminde bir mücadele verdiğini iddia ediyor, anayasanın değiştirilmesi konusunda AK Parti ile arasındaki mesafenin ciddi anlamda kapatılmasına ihtiyaç var. Şu ana kadar sergilenen oyun AK Parti ile BDP'nin uzlaşma zeminini ortadan kaldırmaya matuftur. BDP'li siyasetçilerin bu oyunu görmeleri ve bozmaları gerekir.
 
HEDEF YENİ ANAYASA
Dicle olayı YSK tarafından içinden çıkılmaz hale getirilmiştir. Önce mazbata verilmesi, iptal edilmesi ve bir başka şahsa verilmesi, işi içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Düz hukuki yorumla Hatip Dicle'nin önü artık açılamaz.
 
KARARA TEPKİ BÜYÜK
Hatip Dicle'nin 78 bin oy aldığı Diyarbakır halkı adeta isyan ediyor...
 
Mehmet Karabulut: Siyasi bir karar verildi ve büyük haksızlık yapıldı. 78 bin oyun çöpe atılmamasını istiyoruz. Yerine seçilen Oya Eronat'ı tanımıyoruz ki!
 
Kazım Güzelgün: Parlamentoda bizi temsil etmek isteyen Dicle'nin suçu ne ki onu hapse attılar? Dağa mı çıkmış? Ak Parti döneminde ortam yumuşadı ama hala bizi potansiyel suçlu olarak gördükleri ortada.
 
Veysi Utkun: Biz Dicle'ye oy verdik. Parlamentoda  yerine hiç tanımadığımız bir hanım milletvekili olacak. Oy vermediğimiz birinin temsilini kabul etmiyoruz.
 
HATİP DİCLE KÖPRÜ OLABİLİR
OYA Eronat'ın koltuğunun boşaltmasını istemek olmazı talep etmek. Hatip Dicle benim geçmişte iyi tanıdığım, hukukum olan dostumdur. Düzgün kişilikli biri olduğuna dair kanaatim vardır. Kürt sol siyasetinde önemli bir yeri vardır. Önemli bir denge unsurudur. Milletvekili olarak adlandırılmasa bile Kürt siyasetinde etkili olacaktır. Kendisini milletvekili kalıbına sıkıştırmak bence Dicle'ye yetmez. 
 
Bunun ötesinde daha önemli roller oynayabilir. Türk-Kürt halkı arasında önemli bir köprü olabilir. Bilgi birikimini Kürt halkının barışa ulaşmasında kullanabileceğini düşünüyorum.  BDP ve DTK yöneticilerinin açıklamalarının sokağı işaret eden açıklamalarını çok tehlikeli buluyorum.
 
akşam