DP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Aytun Çıray, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kullanılan bilgisayar işletim sisteminin değişmesi gerektiğini bildirdi. Çıray, ''Yüksek Seçim Kurulu, Avrupa'da yasaklanan bilgisayar işletim sistemini kullanıyor'' görüşünü savundu.

Çıray, yaptığı yazılı açıklamada, YSK tarafından 22 Temmuz 2007 seçimlerinden bu yana kullanılan işletim sisteminin Avrupa ülkelerinde yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye'de kullanıldığını belirterek, ''Seçimlerin güvenli ve adaletli bir şekilde gerçekleşmesi için oyların sandığa girdiği gibi çıkması, demokrasinin olmazsa olmazıdır'' ifadesine yer verdi.

DP Genel Başkan Yardımcısı Çıray, şunları kaydetti:

''Türkiye'de seçimlerin, teknik ve hukuki bakımdan çok sağlıklı bir zeminde yürütülmediği iddiaları küçümsenemez. Niyetimiz hiçbir kurumu, teknik sistemi ve kişiyi itham etmek değildir. Seçim sonuçlarının şaibesiz olmasını sağlamaktır. Unutulmamalıdır ki 22 Temmuz seçimleri ile başlayan ve son yapılan referandumda da kullanılan metotlar, 1946'dan bu yana ilk defa bu kadar yoğun bir şekilde 'seçimlerde hile' olduğuna dair tartışmalara neden olmuştur.

22 Temmuz 2007 seçimlerinden bu yana gerçekleşen seçim ve referandumlarda, 'seçimlerde hile olduğu' kuşkusu dillendirilmekte ve tartışılmaktadır. Bu zan, demokrasimize büyük zarar verir. Her seçmenin oyu, altın değerindedir. Bu oyların sandığa girdiği gibi çıkması gerekir. YSK, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden beri tamamen bilgisayar yazılımları kullanmaktadır. Söz konusu işletim sistemi üzerinde çalışan projeye de SEÇSİS adı verilmektedir. Bazı bilgisayar mühendislerinin iddiasına göre, YSK İl ve İlçe Seçim Kurullarında güvenliği çok tartışmalı olan bir işletim sistemi kullanmaktadır. Bu işletim sisteminin Avrupa ülkelerinde devlet kurumlarında yasaklandığını biliyoruz.

YSK, bilgisayar sistemini yeniden gözden geçirmeli, seçimlerin şeffaflaşması için tüm önlemleri almalıdır. SEÇSİS adı verilen yazılım da bilim insanları ve mühendis odaları tarafından oluşturulacak bağımsız bir teknik grup tarafından incelenmeli, raporu da kamuoyu ile paylaşılmalıdır.'' /Diplomat haber