Teknolojinin gelişmesi, iletişim ve yeni yetişen neslin Batı Kültürü"nün etkisinde kalması nedeniyle bir çok gelenek ve görenek de unutulmaya yüz tuttu. Çin mallarının etkisi altında kalan Türkiye"de folklorun de her geçen gün yozlaşmaya başladığı bildirildi. Daha çok davul zurna ve yöresel çalgılar eşliğinde oynanan Efe oyunları da yeni çıkan müzik aletleri eşliğinde oynanmaya başlayınca Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konuya el atarak çalışma başlattı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alper Özçakır öncülüğünde başlatılan “Tarih ve Folklor” projesi çalışmalarında Aydın Efeleri"nin de yoğun gayretleri ile son aşamaya gelindi. Proje kapsamında hazırlanan CD"lerin ücretsiz olarak dağıtılacağı bildirildi.
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak rutin işlerin dışında gelenek ve göreneklerin yanı sıra folklorun de aslına uygun yeni nesillere aktarılmasına büyük önem verdiklerini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, “Bir ülkenin geçmişini bilip yaşaması geleceği kadar önemlidir. Efelerimizin oyunları her ne kadar "oyun" olarak görülse de bu oyunda, zeybek oyununda kartal tiplemesinden, diz vuruşa kadar her hareketin derin manası vardır. Zurna, davul ve diğer çalgı aletlerinin çıkardığı ses de bu oyunların vazgeçilmez unsurlarından biridir. Gelişen teknolojiye bağlı olarak bu kültürümüzün yozlaşmaya doğru gittiğini tespit ettik. Hem folklorumuzu hem de Aydın"daki tarihi yapılarımızı en iyi şekilde tanıtmak amacıyla başlattığımız "Tarih ve Folklor" projesinin çekim aşamalarını tamamladık. Önümüzdeki günlerde çoğaltılacak olan bu çalışmamızı cd ortamında, vatandaşlara, kurum ve kuruluşların yanı sıra özellikle düğünlerde çalışan piyanistlere dağıtacağız. Bu cd"de hem müziğin hem de efe oyunlarının aslı yer alıyor. Vatandaşlarımızın da düğün ve eğlencelerde aslına uygun oynamaya gayret göstermesini istiyoruz” dedi.
Proje kapsamında aynı zamnda Aydın"ın tarihi yerleri de tanıtıldı. Türkiye Şampiyonu Aydın Efeleri" tarafından yapılan tanıtımda oyunlar bizzat tarihi mekan içerisinde çekilerek hazırlandı. Nysa Antik Kenti"nde; Elifoğlu ve Kerimoğlu, Nasuhpaşa Külliyesi"nde; Koca Arap ve Yağmuryağdı, Yörük Ali Efe Konağı"nda; Yörük Ali Efe ve Aydın, Tralles Antik Kenti"nde; Sürmeli, Kerimoğlu, At Bağladım Mor Kayanın Dibine, Et Aldım Elim Yağlı, Yün Entarim, Eğil Kavak, Çine Çayı, Çayiçinin Milleri, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı"nda; Bozdoğan Serenler, Sinanoğlu, Kerimoğlu, İki Parmak, Elifoğlu, Eğil Kavak Şu Dalma Dağını Duman Bürümüş Zeybeği, Güvercinada"da da Harmandalı Zeybekleri oynandı.