Son günlerde herkesin dilinde... “Çok yorgunum, ne yapsamkendime gelemiyorum. Uykudan kalkınca bile dinlenmiş olmuyorum.” Kış mevsiminde bahar yorgunluğu denilen bu keyifsiz hali siz de yaşıyorsanız, yiyecekleri yanlış kullanıyorsunuz demektir. Uzmanlar bu yorgunluk halinin yetersiz beslenmeden ya da yanlış diyetlerden ileri gelebileceğini belirtiyor. Peki bazı besinlerin yorgunluğa iyi geldiğini biliyormuydunuz? İşte size yorgunluğa karşı son derece etkili olan 20 harika besin. Bal: Uzun süre efor harcamanız gerektiğinde, işe başlamadan yarım saat önce 1 çorba kaşığı bal yemek sizi zinde tutacaktır. Beyin ve vücut fonksiyonları son derece iyi çalışacaktır.

Elma: İnanılmaz bir enerji kaynağıdır. Vücudu uyarır ve canlandır.Her günmutlaka bir elma yemek gereklidir.

Muz: Enerji küpüdür. Çocukların sabah okula giderken üzerine biraz bal gezdirilmiş muz yemeleri, günün verimli geçmesi sağlar.

Havuç:Organizmanın korunma gücünü, bağışıklığını artırır. Günde 3 havuçla zinde olabilir ve formunuzu koruyabilirsiniz.

Maydanoz: Güvenilir besinlerin en değerlisidir. Sabah kahvaltılarında olmazsa, gününüz yorgun geçer.Öğlen salatada ya da akşam yemeğinizin yanında bol miktarda maydanoz yemelisiniz.

Kayısı:Hemiçten hem dıştan vücudumuza canlılık veren kayısıyı kış aylarında kuru olarak yemek çok önemli. Sabah 2 kayısı yiyip üzerine su içerseniz, bağırsaklarınızın temizlendiğini ve kendinizi çok daha iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Üzüm: Bütün besinlerden daha üstün enerji sağlayan, vitamin kaynağı bir meyvedir.

Pirinç: Yatıştırıcı etkisi olan, bağırsak faaliyetlerini düzene koyan iyi bir besindir.

Yoğurt:Kış günlerinde gücümüzün korunmasını sağlar. Faydaları saymakla bitmez.

Yeşil salata:Vücudumuzu toksinlerden arındırır. Enerji verir, yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir.

Lahana: Zindeleştirici ve sindirim yollarında iltihabı önleyici özelliğe sahiptir.

Tere:Halsizliğe birebir gelen tereyi bol bol yemek gerekir. Vitamince zengin olan tere dinçleştirici bir sebzedir.

Ispanak:Kansızlığa çokiyi gelir. VücudumuzaTemel Reis gibi kuvvet vezindelikverir.

Mercimek: Yeni doğumyapmış annelerin bol miktarda yemeleri lazımdır.Dört dörtlük bir besindir. Et yerine geçen iyi bir protein kaynağıdır.

Soğan: Canlandırıcı özelliği tartışılmaz bile.

Sarımsak: Aşırı beden ve zihin yorgunluğuna çok iyi gelir. İyileştirmeözelliğine sahiptir. Bulaşıcı hastalıklarda ideal bir besindir.

Frenk üzümü: Direncimizi artırır.

Rezene: Motor sinirleri üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Hindiba:Kanı yeniler, güç ve canlılık verir.

Darı:Halsizlik, zihin ve sinir yorgunluğuna karşı idealdir.

Aslına bakarsanız bu besinmaddelerini kimi zaman sıklıkla tüketirken, kimi zaman yemeyi unutuyoruz. Tere bunların başında geliyor bana göre, rezene ve Frenk üzümü de öyle. Bundan sonra kendinizi yorgun hissediyorsanız yediğiniz gıdalara dikkat edin bence. Özellikle de çokmiktarda şeker tüketmek, içi boş bir enerji veriyormuş insana, bunu belirtmek isterim. Kısa süreli enerjinin ardından ciddi oranda yorgunluk hissi geliyor. Bugünlük de benden bu kadar Afiyet, bal, şeker olsun...

Elif Korkmazel