Ve operasyon yap" stratejisiyle 16 saat süren gergin bekleyişi bitirdi. Genelkurmay Başkanı Org. Özel "Tebrikler çocuklar" dedi SABAH, 16 saat süren ve terör örgütü PKK militanı Mensur Güzel'in etkisiz hale getirilmesi ile sonuçlanan Kartepe Deniz Otobüsü operasyonunun ayrıntılarına ulaştı. Eylem dün sabaha karşı Su Altı Taarruz (SAT) Komando Birlikleri'nin gerçekleştirdikleri operasyonla son buldu. 18'i yolcu, 6'sı mürettebat toplam 24 kişi burunları kanamadan kurtarıldı. Operasyonun bitmesi ile birlikte 16 saat süreyle kaçırma eylemine yönelik uygulanan strateji de ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen operasyonda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nın "Yor, uykusuz bırak, dikkat dağıt..Ve operasyon yap!" stratejisi belirleyici oldu. Terörist, doğrudan irtibattan kaçınınca müzakereler kaptan Cumhur Tunçel aracılığıyla yürütüldü. 

GENELKURMAY YAKIN TAKİBE ALDI 
Operasyon koduna uygun olarak deniz otobüsü kıyıya yakın seyirle zik zak çizerek yakıtının bitmesini sağlandı. Müzakerelerde teröristin deniz bilgisine sahip olmadığı belirlendi. Eylemi yakından takip eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in memnuniyetini "Tebrikler çocuklar" sözleri ile dile getirdi. İşte 16 saat süren kaçırma eylemi ve gerçekleştirilen operasyonunun ayrıntıları :
İLK ALARM DURUMU: 11 Kasım Cuma günü İzmit- Karamürsel seferini yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait "Kartepe" adlı deniz otobüsünü saat 17:45'te İzmit'ten ayrıldı. Tam 45 dakika sonra saat 18:30'da Deniz Otobüsünün kaçırıldığı bilgisi geldi. Terörist 155 arayarak deniz otobüsünü kaçırdığı bilgisini verdi. Bu bilgi sonrasında İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurları Marmara Denizi'nde kırmızı alarm seviyesine geçildi. Olası operasyon için SAT birliklerine "hazır olun" emri verildi. Marmara Denizi'ndeki tüm seferler iptal edildi.
BAĞLANTI SADECE 20 DAKİKA KOPTU: Terörist ilk olarak deniz otobüsünün GPS sistemini iptal ettirdi. Ancak hemen AIS sistemi devreye girdi. Bu nedenle deniz otobüsü ile bağlantı sadece 20 dakikalığına koptu. Deniz otobüsünün tüm rotası Denizcilik Müsteşarlığı'ndaki merkezden ilgili birimlere aktarıldı. 
TELEFON BATARYALARINI ÇIKARTTI: Terörist Mensur Güzel eyleme başladıktan sonra bütün yolculardan telefonlarının bataryalarını çıkarmaları istedi. Sadece kaptan Cumhur Tunçel'in telefonun açık olmasına izin verdi. 
REKLAMINI YAPMAK İSTEDİ : Terörist eylemin ses getirmesini sağlamak için kaptanın bir televizyon kanalına bağlanmasına izin verdi. Kaptandan üzerinden patlayıcılar olduğunu söylemesi, deniz otobüsüne yaklaşılmamasını söylemesini istedi. 
DENİZ BİLGİSİ TEST EDİLDİ: Teröristle müzakere kaptan aracılığıyla yapıldı. Kaptan sürekli olarak teröristi konuşturdu, denizcilik bilgisini ölçtü. Bir süre sonra denizcilik alanında yeterli bilgi sahibi olmadığı ortaya çıktı. 
BEDEN DİLİ ÇÖZÜMLEMESİ: Koordinasyon merkezinden Kaptan Tunçel'e: "Teröristin hareketlerine odaklan..." denilerek beden dili çözümlemesi yapıldı. Teröristin eylemi sürdürme gücü, dirayeti anlaşılmaya çalışıldı. Üzerindeki bombaları patlatıp patlatamayacağı algısı ölçüldü. Teröristin bir süre sonra sıkılan, bunalan hali uygun bir dille merkeze aktarıldı. 
TERÖRİSTE "PSİKOLOJİK" ABLUKA: Bu tespitlerden sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karargâhı'nın "Yor, uykusuz bırak, dikkat dağıt...Ve operasyon yap!" stratejisine uygun olarak hareket edildi. Teröristin uykusuz kalması, yorulması ve dikkatinin dağılması sağlandı. Kaptan sürekli olarak teröristi konuşturdu. 
SAT'LAR OPERASYON YÖNTEMİNİ BELİRLEDİ: Terörist sürekli müzakerede tutularak, SAT'lar operasyon yöntemini belirlendi. SAT'lar Kartepe'nin benzeri deniz otobüsü nde inceleme yaptı. Bütün ayrıntılar değerlendirildi. Kimin nereden nasıl ve hangi yöntemle deniz otobüsüne gireceği belirlendi. 
ZİKZAKLA YAKIT BİTİRİLDİ: Kaptan belirlenen stratejiye uygun olarak teröriste "deniz dalgalı, açılmayalım... Sabah kumanya ihtiyacımız olacak" telkini yaptı. Kıyıya yakın seyirle, deniz otobüsünün zikzak çizerek yakıtının bitmesi sağlandı. 
SAAT 03:00 YORULDU: Kaptandan teröristin yorulduğuna ilişkin bilgi alındı. Teröristin gözlerini ovuşturduğu belirtildi. Konuşmasındaki yorgunluğa dikkat çekildi. 
OPERASYON EMRİ: Bu bilgilerden sonra SAT'lara operasyona hazır olun emri verildi. İstanbul SAT Grup Komutanlığı birlikleri denize açıldı. SAT'lar 45 dakika süreyle gecenin karanlığında denizde izlemede kaldılar. 
SATLAR SİVİL OLARAK ÇIKTI: Saat 04:45'den itibaren Deniz Otobüsüne sızma başladı. SAT'lar dikkat çekmemek ve yolcuların zarar görmemesi için deniz otobüsüne sivil olarak yolcu görünümde çıktılar. 6 SAT komandosunun gemiye sivil olarak çıkmasından tam bir saat sonra 05:45'de de operasyon tamamlandı ve terörist etkisiz hale getirildi. 
OPERASYON COŞKUSU: SAT'lardaki teknik donanım sayesinde operasyon anlık olarak izlendi. Başarılı operasyon sonrası SAT Grup Komutanlığı'nda operasyon coşkusu yaşandı. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, memnuniyetini "tebrikler çocuklar... gurur duydum" sözleriyle iletti. SABAH