Milli Eğitim Bakanlığı Özel Dershaneler Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, özel dershanelerde eğitim ve öğretim, yönetim, öğrenci kaydı, öğretim programlarının uygulanması, çalışma süreleri ve işleyişle ilgili usul ve esasları düzenliyor.

Yönetmeliğe göre, kurumda çalışacak personelin görevlendirilmesi, 8 Mart 2008 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre yapılacak. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte, ilgili yönetmelik hükümlerine göre Bakanlıkça yöneticilere, valilikçe öğretmen ve diğer personele çalışma izni veriliyordu.

Dershane eğitim personeli, öğrenci başarısının artırılması, eğitimin nitelik ve kalitesinin yükseltilmesi için gerekli çalışmaları yapmakla görevli olacak.

Dershane öğretmenleri, resmi okullarda ders veremeyecekler ancak özel öğretim kurumlarında ders saati ücretli olarak derse girebilecekler. Bir haftada girebilecekleri toplam ders saati sayısı, mevzuatta belirtilen haftalık ders saat sayısını aşamayacak. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikte, dershane öğretmenlerinin, resmi veya özel okullarda ders veremeyecekleri hükmü yer alıyordu.

Zorunlu öğrenim çağında olup ilköğretime devam etmeyen çocukların, dershaneye kaydı yapılmayacak. Ancak ilköğretimini zamanında tamamlayamayan yetişkinlerden, Açık İlköğretim Okuluna devam ettiklerini belgelendirenlerin dershaneye kaydı yapılabilecek.

-ÇALIŞMA TAKVİMİ-

Yönetmelikle, dershanelerde öğrencilere uygulanacak sınavlara hazırlık ve takviye programına ilişkin ders saatleri belirlendi.

Buna göre, ilköğretim okullarından sonra bir üst okulun giriş sınavları ile Seviye Belirleme Sınavına hazırlık programları 200 ders saatinden az olamayacak. Bu programın uygulanmasında okutulacak dersler, öğrencilerin hazırlandığı bir üst okulun giriş sınav sistemine veya devam ettiği sınıfın Seviye Belirleme Sınavına uygun olarak belirlenecek.

Yüksek öğretime öğrenci seçme sınavına hazırlık programları 250 ders saatinden az olamayacak. Bütün derslerden program düzenlenebileceği gibi, yalnız bir veya birkaç dersten de yüksek öğretime öğrenci seçme sınavına hazırlık programları düzenlenebilecek. Bu programın uygulanmasında okutulacak dersler, öğrencilerin hazırlandığı yüksek öğretime öğrenci seçme sınav sistemine uygun olarak belirlenecek.

İlköğretim kurumlarının ara sınıflarında öğrencilerin eksikliklerini gidermek amacıyla takviye programları, 6, 7 ve 8. sınıflar için 100, orta öğretim kurumlarının 9, 10, 11 ve 12. sınıflar için 150 ders saatinden az olamayacak.

Dershaneler, reklam ve ilanlarında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine uyacak.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikteki, ''resmi makamlarca yapılan bir üst okula giriş sınavlarıyla ilgili sorular ve cevapların, basın-yayın organları tarafından yayımlanmadan, dershane yetkililerince ilan edilmeyeceği'' ve ''dershane öğretmenleri ve yöneticileri bireysel veya özel gruplar kurarak özel ders veremezler. Verenlerin çalışma izinleri iptal edileceği gibi; öğretmen, yönetici ve gerektiğinde dershane hakkında da ceza işlemleri uygulanır'' hükümleri yeni yönetmelikte yer almıyor./haber7