Doğu Perinçek'ten Jandarma Tugay Komutanı'nın, Tunceli'de tespit edilen bir grup PKK'lıya 'pusu' kurulması için hazırladığı talimat belgesi çıktı.

Doğu Perinçek'ten Jandarma Tugay Komutanı'nın, Tunceli'de tespit edilen bir grup PKK'lıya 'pusu' kurulması için hazırladığı talimat belgesi çıktı. Ergenekon iddianamesinin delilleri arasına konulan belgenin Perinçek'te ne aradığı merak ediliyor.

Ergenekon Terör Örgütü'ne yönelik 5. dalga operasyonunda gözaltına İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'te çıkan 'gizli' belgelerin niteliği ve sayısı dikkat çekiyor. Perinçek'in arşivinde çıkan dokumanlar arasında Genelkurmay'ın PKK'ya yönelik “Pusu” hazırlığı ile ilgili bir belge de bulunuyor.
Ergenekon iddianamesinin ekleri arasına bulunan “11 Ocak 1986 günlü yazılı emir” başlığını taşıyan belgede, bölgede varlığı tespit edilen bir grup PKK militanına karşı pusu kurulmasına ilişkin emir yer alıyor. “Pusu görevleri için” ve “Müdahale ilanı 56” başlıklarını taşıyan 11 Ocak 1986 tarihli belgede Tunceli'nin Pülübargi Mahallesi, Kangırıktepe Batısı ile Çığ mahallesi etrafında PKK'ya karşı gece 01- 06 arasında pusu kurulmasına ilişkin talimat veriliyor.

KOORDİNAT BİLGİSİ

Pusu talimatında pusu sırasında Mehmetçiğin 10- 55 telsiz kodundan haberleşmesi istenirken, bir timin gece atacağı pusunun koordinatları ile yerleşim yerlerine olan uzaklıkları belirtiliyor. Jandarma Tugay Komutanı ve sıkıyönetim komutan yardımcısı Tuğgeneral Osman Çitim'in imzasını taşıyan 'pusu emri'nde tim komutanının P.Atgm. Ü.Ertaç Zileli olması ise dikkat çekiyor. Perinçek'in özel arşivinde çıkan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait, “Pusu görevleri” belgesinde resmi mührün altında 'aslının aynı gibidir' yazısı ile '163662' sayısı bulunuyor.

YOLU DEĞİL SUYU TUTUN

Pusu talimatında timlerin bölgeye sivil araçlarla intikal etmesi isteniyor. Talimatta şu ifadeler kullanılıyor: “Pusu atılırken, belirli yol ve patikaların tutulması yerine bitki örtüsü ve arazi yapısı bakımından ilerlemeye imkan vermeyen, su kaynağına yakın, teröristlerin yiyecek temin edebilecekleri birkaç hanelik yerleşim yerleri civarları tercih edilecektir.” Pusu timlerinden ses ile ışık disiplinine büyük önem vermeleri ve timlerin bölgede karşılarına çıkabilecek örgüt mensupları hakkında bilgilendirilmeleri isteniyor.


PKK'YI TEFTİŞ

Perinçek'in özel arşivinde TSK'ya ait resmi yazışmaların ve 'pusu' emirlerinin çıkması soru işaretlerini beraberinde getirdi. Hatırlanacağı üzere 1980'li yılların sonlarında PKK lideri Abdullah Öcalan'ı Beka Vadisi'ndeki karargahında ziyaret eden Doğu Perinçek, PKK birliklerini de teftiş etmişti.


Belgede pusunun nasıl olacağı anlatılıyor

Tunceli Sıkıyönetim Komutanlığı'nın emrini taşıyan resmi belgede, “Tunceli bölgesinde faaliyet gösteren bölücü ve yıkıcı silahlı örgüt elemanlarını Pülübargil mahallesi istikametini ve yollarını kullanarak Kangırıktepe batısı bölgesine geçiş yaptıkları Çığ mahallesi köy, mezra ve köyleri bölgesinde dolaştıkları ve bir eylem hazırlığı içinde oldukları istihbar edilmiştir” deniliyor. Tespit edilen PKK'lılara karşı 11 Ocak 1986 tarihinden itibaren Çığ Mahallesi bölgesinde keşif ve pusu faaliyetinin icra edileceği belirtilen yazışmada, pusu faaliyetinin nasıl icra edileceği de ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

Ümit Zileli kitabını yazdı

11 Ocak 1986 tarihli “Müdahale Planı No 56 ( Pusu görevleri için) isimli belgede pusu timlerinin komutanı olarak görünen Piyade Asteğmen Ümit Ertaç Zileli askerliğini tamamladıktan sonra “Vur Emri” isimli bir kitap yazdı. Zileli, pusu talimatının 2. maddesinde 'Vazife' başlığı altında yer alan, “Tunceli sıkıyönetim komutan yardımcılığı, bölücü ve yıkıcı örgüt elemanlarının faaliyetlerini tespit ve takip etmek, örgüt elemanları üzerindeki baskıyı sürdürmek, yakalamak ve öldürmek maksadıyla 11 Ocak 1986'dan itibaren Çığ mah. Bölgesinde keşif ve pusu faaliyeti icra edecektir” emrini, TSK aleyhinde kullandı. Aşırı ulusalcı çizgiyi benimseyen Zileli'nin, “Vur Emri” kitabında yer alanlar İşçi Partisi tarafından çıkarılan, 2000'e Doğru Dergisi'nde de “Yakala ve öldür” başlığı altında yayınlanmıştı.

YENİŞAFAK