Ama halk “yetmez” dedi. Olaylarda en az üç kişi hayatını kaybetti

Balkan ülkesi Arnavutluk"ta 2009 yılında yapılan seçimlere hile karıştığı iddialarıyla başlayan iktidar çekişmesi dün patlama noktasına geldi. Başbakan Yardımcısı Ilir Meta, rüşvet pazarlığı yaptığı bir video basına sızdıktan sonra istifa ederek dokunulmazlığından da vazgeçmişti. Ancak Meta"nın kendi partisinden bir milletvekilinin tuzak kurarak çektiği video yıllardır rüşvet ve yolsuzluktan bıkan Arnavutluk halkını isyan ettirdi.

Muhalefetteki Sosyalist Partisi"nin dün başbakanlığın önünde düzenlediği gösteride yaklaşık 20 bin kişi vardı.

Hükümetin istifasını isteyen kalabalık sloganlar attı, pankart açtı. Muhalifler “Gitme zamanı” diye bağırdı, seçimlerin yenilenmesini istedi. Ancak başbakanlığa yaklaşmaya çalıştıklarında polisin engeliyle karşılaştılar.

Muhaliflerin buna tepkisi sert oldu. Önce polise taş attılar sonra da başbakanlığa girmeye çalıştılar. Bu sırada başlayan çatışmalar tam 3 saat sürdü. Gösterilerde en az 3 kişi hayatını kaybetti, 55 kişi yaralandı. Başkent Tiran"daki hastanelerden göstericilerin yakından vurulduğu bilgisi geldi. İçişleri Bakanlığı da birçok polis memurunun yaralandığını söyledi. Olayların yatışmasının ardından bulvarlarda geniş kan lekeleri görüldü.

İki yıllık seçim krizi

Arnavutluk"ta 2009 yılında yapılan seçimleri iktidardaki Demokrat Parti az bir farkla kazandı. 2009 yılındaki seçimlerde Demokrat Parti yüzde 46.92, Sosyalist Parti yüzde 45.34 ve Ilir Meta"nın partisi LSE yüzde 5.56 oy almıştı. Hükümet birinci ve üçüncü partinin koalisyonuyla kuruldu. Demokrat Parti lideri Sali Berişa başbakan oldu ancak Sosyalist Parti, seçimlere hile karıştığı iddiasından vazgeçmedi. Taraflar arasında iki yıldır devam eden müzakereler ülkenin işleyişini donma noktasına getirmişti.

Olaylar Başbakan Yardımcısı Ilir Meta"nın rüşvet pazarlığı yaptığı bir videonun basına sızmasından sonra yeni bir boyut kazandı. Demokrat Parti üyesi ve eski Ekonomi Bakanı Dritan Prifti, Ilir Meta"nın kendi yakınlarının kar etmesini sağlayacak isteklerde bulunduğunu gösteren bir video yayınladı.

Gizli kamera kurbanı

Videoda o dönem Dışişleri Bakanı olan Meta, Dritan Prifti"nin odasına geliyor ve devlete ait ihalelerin kendisinin ve başbakanın ailesine yakın kişilere verilmesini istiyor. Videonun 14 Ocak"ta yayınlanmasının ardından Ilir Meta istifa ederek ididalarla savaşacağını söyledi. Başbakan Berişa da videonun montajlandığını iddia etti. Ancak 13 dakikalık videonun tamamı televizyonda gösterilince Meta"nın istifası kaçınılmaz oldu.

milliyet