Gümrük sahasına her isteyen rahatça girebiliyor, görevliler PKK ve organize suç örgütlerinin faaliyetlerini önleyemiyor.

Başbakanlığa bağlı Gümrük Müsteşarlığı Gümrük Muhafaza Kontrolörlüğü'nde görevli başkontrolör İlter Kuşoğlu, bazı iddiaları denetlemek üzere gittiği Ağrı'daki Gürbulak Sınır Kapısı'yla ilgili 25.10.2010'da bir rapor hazırladı. Buna göre, gümrük işlemleri karton ve mukavva altında yapılıyor, hiçbir önleyici güvenlik unsuru olmadığı için girilmesi yasak gümrük sahasına isteyen herkes girebiliyor. Gümrük görevlilerinin, başta PKK olmak üzere terör ve organiza suç örgütlerinin faaliyetlerini engellemek için yetersiz kaldığına dikkat çekiliyor. AKŞAM'ın ele geçirdiği raporda, başkontrolör İlter Kuşoğlu, İran'la giriş-çıkış ve ithalat-ihracat yapılan Gürbulak Sınır Kapısı'nı şöyle anlatıyor:
kabul göreCek bir tarafı yok
- Gürbulak'ın önemi ve iş hacmi bilinirken, gümrük kapısındaki eksiklikler, idare tarafından
ilgili mercilere iletildiği halde, bildirilen feryatların hiçbirinin dikkate alınmadığı görülmüştür.
- Uyuşturucu maddeleri de kapsayan kaçakçılık faaliyetlerinin bireysel olmaktan çıktığı, terör örgütü başta olmak üzere organize suç örgütlerinin finansal kaynaklarının en önemli merkezlerinden birisini oluşturan Gürbulak'ta, mevcut personel nitelik ve nicelikleriyle bu olayların önlenmesi mümkün değil.
- Ülke güvenliği de dahil olmak üzere birçok noktada illegal teşebbüs ve fiiller için ideal düzeyde ortam ve fırsatları sağlayan bu acziyet aşikar iken bu aşikarlığın görmezlikten gelinmesi veya bertaraf edilmemesine yönelik mazeretlerin sıralanmaya kalkışılmasının kabul görecek bir tarafı yok.

Mukavva ve kartondan gümrükler!
- Gümrük muayene işlemleriyle pasaport işlemleri küçük bir alanda yürütülmeye çalışılmakta olup, takip ve kontrol gibi fonksiyonların sağlıklı şekilde ifası imkansızdır. Bu olumsuzluk, ülkemize İran'dan geliş ve İran'a çıkış yapmak üzere bekleyen yolcuların, mevsim şartlarına bağlı olarak çeşitli olumsuzluklara maruz kalmasına sebebiyet vermektedir.
- Bu işlemler, karton ve mukavva gibi meteryallerle personel tarafından oluşturulan çatı altında yapılmaktadır.
- Gürbulak Sınır Kapısı bünyesindeki gümrüklü saha, gümrük idaresinin yetki ve sorumluluğunda bulunmakla birlikte fiziki ve fiili olarak söz konusu idarenin ideal düzeyde denetim ve kontrolüne tabii bulunmamaktadır.
- Gümrüklü saha, sınırları belirlenmiş olmasına karşın, kontrolsüz ve izinsiz olarak girilmesini önleyecek yapılardan mahrum bulunmaktadır.
GAYRİ YASALLIĞA ELVERİŞLİ

- Türkiye tarafındaki bariyerin onarılmasının dahi aylar sürdüğü mahallin her noktasından sahaya girilmesi mümkün olup, her türlü gayri yasallığa elverişli bir görünüm arz etmektedir.

akşam