Bingöl'ün Genç ilçesinde henüz tespit edilemeyen bir nedenden dolayı iki ayrı bölgede çıkan ve itfaiye araçlarının eski olması yüzünden müdahale edilemeyen yangında yaklaşık 15 dönümlük ormanlık alan kül oldu.

Cumhuriyet Mahallesi Su Deposu mevkii arkasında bulunan çamlık alan ve Ardıçdibi köyü Sağan mezrası mevkiinde bulunan ormanlık alanda yangın çıktı. Çevredeki vatandaşların haber vermesi üzerine Genç Belediye Başkanlığı'na ait iki itfaiye aracı yangınlara müdahale etti.

İlk yangının çıktığı Cumhuriyet Mahallesi Su Deposu mevkiine müdahale etmek üzere yola çıkan itfaiye araçlarından biri yokuşu çıkamadığı için yangın zamanında söndürülemedi. Tek itfaiye aracının müdahale ettiği yangın yaklaşık 1 saatlik çalışma sonrasında söndürülürken, 5 dönümlük ormanlık arazi yandı.

Aynı gün ikinci bir yangın ihbarı da Ardıçdibi köyü Sağan mezrasından geldi. 2 itfaiye aracı yangına müdahale etmek üzere bölgeye gitti. Ancak araçların çok eski olmasından dolayı istenilen müdahale yapılamayınca ekiplerle birlikte olay yerine giden Genç Belediye Başkanı Abdurrahim Ariç ve Başkan Yardımcısı Mahmut Yakışır kazma ve küreklerle yangına müdahale etti. Yaklaşık 2 saat süren çalışmalar sonucunda ikinci yangın da söndürüldü.

Her iki olay yangın sonrasında yaklaşık 15 dönümlük ormanlık arazi ve çalılık bölgenin yandığı belirtildi.

BAŞKAN FERYAT ETTİ

Belediye Başkanı Abdurrahim Ariç, her 2 aracın da olay yerine ulaşması halinde yangının daha erken söndürülebileceğini belirterek, ekiplerinin her türlü eğitimi aldığını ancak araç gereç konusunda büyük eksiklik yaşadıklarını söyledi. Ariç, "Yangınlara 2 itfaiye aracımız müdahale edecekti. Her 2 araç da aynı anda yola çıktı. Ancak aracımızdan biri yangına giderken yokuşu çıkamadığı için ilk olay yerine ulaşamadı. Ekiplerimizin üstün gayretlerine rağmen araç bir türlü yokuşu geçemedi. Araçlarımız çok eski olduğu için bu tür sıkıntıları sürekli yaşıyoruz. Genç Orman İşletme Şefliği'nde orman yangınlarına müdahale edecek araç olmadığı için her yangında aynı problemlerle karşılaşıyoruz. Belediyemiz bünyesindeki itfaiye erlerimiz her türlü eğitim aldı ve bu konuda tecrübelidirler. Ancak araç gereç konusunda yetersiz olduğumuz için bu sorunları yaşıyoruz" dedi.

Ariç, ilçenin zengin bir ormanlık alana sahip olduğunu ve özellikle yaz aylarında çok sık yangın çıktığını söyledi. Buna karşılık ellerindeki araçların yetersiz olduğunu belirten Ariç, "İlçemizin yüzde 95'i ormanlık alandır. Yaz aylarında ister istemez yangın çıkıyor. Belediye itfaiye ekipleri anında müdahalede bulunuyor ancak elimizdeki itfaiye araçlarının en yenisinin bile ekonomik ömrünü doldurmuş olması sıkıntılara neden oluyor.

Böyle olunca olabilecek yangınlara müdahale etmekte zaman zaman çok büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ilçemize çok acil bir şekilde itfaiye aracı tahsis edilmesini bekliyoruz. Aksi takdirde milli servetimiz olan ormanlarımızın yangınlarla yok olup gitmesine içimiz yanarak seyirci kalmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.