Türkiye Kamu-Sen, Mart ayı için yaptığı araştırmada tek kişinin yoksulluk sınırını bin 512,39 TL, 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırını ise 3 bin 23,4 TL olarak hesapladı. Araştırmada, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bin 153.98 TL olarak hesaplandı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezince, Türkiye İstatistik Kurumundan alınan Mart 2011 fiyatlarına göre hazırlanan asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Buna göre, Mart ayında bir ailenin aylık gıda harcaması toplamı 714.9 TL olurken, ortalama bin 545.4 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 46.2’sini oluşturdu. Memur, maaşının yüzde 32’sini de konut gideri olarak kiraya verirken, böylece maaşının yüzde 78.2’sini gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Memur diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 21.8'ini kullandı.

-ZORUNLU İHTİYAÇLAR İÇİN 336 TL KALIYOR-

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart ayı maaşından geriye 336 TL kaldı. Araştırmada, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bin 153,98 TL olarak hesaplandı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, memurun içinde bulunduğu dar boğazın önemsenmesi gerektiğini belirtti.

Dar ve sabit gelirlilerin yaşadığı ekonomik sıkıntının gün geçtikçe artığına dikkati çeken Koncuk, rakamların, memur maaşlarının sadece gıda ve barınma kalemlerinin harcanmasına bile yetmediğini gösterdiğini ifade etti. Siyasi iradenin hizmetindeki kurumlar tarafından “akla hayale sığmayan harcama kalemleriyle” yapılan enflasyon hesaplarının doğruyu yansıtmadığını savunan Koncuk, “Bu şartlarda kamu çalışanları da borç ve kredi batağında yüzmektedir. Siyasi iradenin görmezden geldiği bu durum, sahte enflasyon rakamlarıyla örtbas edilmektedir. Türkiye Kamu-Sen olarak yıllarca bu durumu anlatmaya çalıştık ama yaşadığımız sıkıntılar hep göz ardı edildi. AKP iktidara geldiğinden beri zorunlu tüketim harcamaları enflasyona göre yüzde 30 daha arttı. Bu da enflasyon rakamlarının cebimizdeki enflasyondan daha düşük olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

ANKA