Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) verilerine göre, geçen ay Türkiye'de açlık sınırı 881, yoksulluk sınırı ise 2 bin 600 olarak gerçekleşti.

Bem-Bir-Sen Ar-Ge Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan Ocak 2011 Asgari Gıda Harcaması (açlık sınırı) ve Asgari Geçim Haddi (yoksulluk sınırı) rakamları açıklandı. Buna göre, açlık ve yoksulluk rakamlarında Ocak ayında az da olsa düşüş yaşandı.

Ocak ayında açlık rakamlarında 14, yoksullaşma rakamlarında ise 5 liralık bir düşüş meydana geldi.

4 kişilik bir ailenin tüketmesi gereken zorunlu gıda harcaması, yani açlık sınırı Aralık ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi gereken zorunlu gıda harcaması, yani açlık sınırı 895 lira 79 kuruş olarak hesaplanırken, geçen ay bu rakam 881 lira 87 kuruşa geriledi. Yine 4 kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar, yani yoksulluk sınırı Aralık ayında 2 bin 605 lira 47 kuruş iken, Ocak 2011'de bu rakam 2 bin 600 lira 61 kuruş oldu.

Ocak ayının özellikle ikinci yarısından itibaren soğuyan hava ve kar yağışları, vatandaşların harcamalarını ısınma ihtiyaçlarına yöneltmesine yol açtı.

Buna göre, bir önceki aya oranla endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, yüzde 9.48 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, yüzde 8.80 ile ana metal sanayi, yüzde 5.89 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, yüzde 4.82 ile mobilya imalatı, yüzde 4.13 ile tesktil ürünleri imalatı, yüzde 3.96 ile maden kömürü ve linyit, yüzde 3.76 ile taşocakçılığı diğer madencilik ürünleri oldu.

Harcamalarını yakacak ve gıda ile sınırlamaya çalışan vatandaşların Ocak 2011 döneminde, büro makineleri imalatı, basın-yayın ürünleri, giyim eşyaları ve kağıt ürünleri, bir önceki aya göre endeksin en fazla gerileyen alt sektörleri oldu.

A.A