BETAM"ın yaptığı araştırma, yoksullaşan kasabalarda seçmenin iktidara sırt çevirdiğini gösterdi.

Araştırmada, kentlere ve kırsal kesimlere göre ekonomik krizin etkisinin daha fazla hissedildiği kasabalarda, AKP"nin oy kaybettiği belirtildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi"nin (BETAM) araştırmasında, kentlere ve kırsal kesimlere göre ekonomik krizin etkisinin daha fazla hissedildiği kasabalarda, AKP"nin oy kaybettiği belirtildi. AKP"nin kaybettiği oyların kasabalarda en çok MHP"ye kaydığının kaydedildiği araştırmada, 12 Haziran seçimleri için “AKP, MHP"ye ve diğer muhalefet partilerine kaptırdığı oyları geri alamayabilir” tahmini yapıldı.

BETAM yöneticisi Prof. Dr. Seyfettin Yüksel ve araştırmacılar Barış Gençer Baykan ile Arda Aktaş, TÜİK"in 2009"da şiddetini arttıran ekonomik krizin en çok kasabaları olumsuz etkilediği yönündeki verilerinden yola çıkarak “Temmuz 2007"de iktidar partisine oy vermiş olan ama aynı zamanda kriz nedeniyle yoksullaşan seçmen, Mart 2009"da iktidar partisini ne ölçüde terk etti? Terk ettilerse hangi partilere yöneldiler? 2007"den 2009"a muhalefet partilerinin oyları kasabalarda nasıl değişti” sorularına yanıt aramak amacıyla bir araştırma yaptı.

AKP"nin kasaba kaybı, MHP"ye kaydı

Araştırmada, AKP"nin 5 bin-20 bin nüfus aralığındaki 326 kasabanın yüzde 76.4"ünde, 10 bin-40 bin aralığındaki 252 kasabanın yüzde 81.3"ünde, 3 bin ile 70 bin nüfusa sahip 634 kasabının yüzde 77.3"ünde oy kaybettiği belirtildi. Ortaya çıkan bu sonuç “AKP, kasabaların yarısından fazlasında ülke genelindeki oy kaybından yüzde 16.9 daha fazla oy kaybetti” şeklinde yorumlandı.

Araştırmaya göre, AKP"nin Türkiye genelinde kaybettiği 7.7 puanlık fark karşısında CHP"nin Türkiye genelinde yüzde 10.6 artış kaydetti.

CHP 10 bin-40 bin nüfus aralığındaki kasabalarda yüzde 1.5 artış yakalarken 5 bin-20 bin nüfus aralığında yüzde 3.2, 3 bin-70 bin nüfus aralığında ise yüzde 4.4 puanlık kayba uğradı. Araştırmada, MHP"nin ise aynı nüfus aralıklarındaki kasabalarda yüzde 12 ile 15.6 arasında değişen bir artış sağladığı belirtildi.

SİNAN TARTANOĞLU/Cumhuriyet