Üniversitelerdeki seçimde ipi göğüsleyen 3 kadın rektör adayının başarısına bu kez YÖK de onay verdi ve kadınları liste başı yaptı.

Devlet üniversitelerinde yapılan seçimlerden galibiyetle çıkan 3 kadın rektör adayının başarısına, bu kez YÖK de onay verdi. Daha önce en fazla oy alan adayları alt sıralara iten ya da listeye almayan YÖK, bu kez seçimden birinci çıkan 3 kadın adayı ilk sıradan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sundu. Son seçimi Gül yapacak.

YÖK, Devlet üniversitelerinde yapılan seçimle belirlenen 6 rektör adayı arasından, 3’er aday belirledi. Boğaziçi Üniversitesindeki seçimden 204 oy ile birinci çıkan Prof. Gülay Barbarasoğlu, Çankaya’ya gönderilen listede de birinci sırasını korudu. Prof Kadri Özçaldıran ikinci, Prof. Nüket Eralp de üçüncü olarak listeye girdi.

ÜÇ KADIN DEKAN DA ATANDI

Dicle Üniversitesindeki seçimden birinci çıkan Prof. Jale Saraç’ın da yeri değiştirilmedi. Prof. Hüsnü Erdem ikinci, Prof. Ahmet Keleş üçüncü sıraya yazıldı. Ege Üniversitesinde, seçimden birinci çıkan kadın aday Prof. Candeğer Yılmaz, YÖK’ün listesinde ilk sırayı korudu. Prof. Cüneyt Hoşcoşkun ve Prof. Mustafa Özbaran ikinci ve üçüncü sıradan aday gösterildi.

YÖK’ün kadınlar arasındaki tek istisnası ise Gazi Üniversitesinde oldu. Seçimde en çok oyu alan Prof. Ayşe Dursun YÖK tarafından listenin ikinci sırasına alındı. Daha az oy alan Prof. Derviş Yılmaz ise ilk sıraya çekildi. Üçüncü sıraya da Prof. Süleyman Berber konuldu. YÖK tarafından Cumhurbaşkanına sunulan listeye kadın adaylardan, Çukurova Üniversitesinde Prof. Nebahat Sarı, ODTÜ’de ise Prof. Fatoş Yarman Vural da girdi.

Bu arada15 fakülteden üçüne de kadın dekan atandı. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne Prof. Gülden Omurtag, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne Prof. İnci Deniz Ilgın, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ne ise Prof. Hülya Akgün dekan oldu.

Gazeteport