ABD’de Yunan Yoğurdu (Greek Yogurt) olarak tanıttığı “Chobani” marka yoğurdun tutulması ile hayatı tam bir başarı hikayesine dönen ve ‘Yoğurtun Steve Jobs’u diye benzetme yapılan Hamdi Ulukaya, New York’ta uzun yıllardır çocuk doktorluğu yapan eski eşi tarafından 530 milyon dolarlık tazminat isteğiyle mahkemeye verildi.

New York’ta çocuk doktoru olarak çalışan 53 yaşındaki Ayşe Giray, avukatı Richard Feldman tarafından mahkemeye sunduğu şikayetnamede, Ulukaya ile 1997 yılında evlendikten hemen sonra birlikte “Euphrates” (Fırat) isimli peynir firmasını kurduklarını, şirketin kurulması için gerekli olan harcamaların ise Giray’ın bankalardan aldığı toplam 200 bin dolarlık krediler sayesinde karşılandığını belirtti. Şikayetnamede 1999 yılında çiftin boşanmalarına rağmen iş ortaklıklarını sürdürdükleri, 2002-2003 yıllarında da Giray’ın şirketin sermayesini büyütmek için 300 bin dolar daha yatırdığı, böylece, şirketin yoğurt üretimi de dâhil olmak üzere yelpazesini genişlettiği ve Giray’ın yüzde 53 hisseye sahip olduğu iddia edildi.

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde Ulukaya’nın eski eşi Giray’a vaat ettiği hisselerin yerine 2004 yılında şirketi ayırarak, başka bir isimle “Chobani” şirketini kurduğu ve Giray’dan habersiz “Kraft Foods”’un eski yoğurt fabrikalarını satın aldığı kaydedildi.

Giray, eski eşi Ulukaya’nın yaptığı bu uyanıklığı 2007 yılında fark ettiğini belirtirken, yaptıkları iş anlaşmasının “Chobani” firması içinde geçerli olması gerektiğini talep ederken Ulukaya’nın 2001 yılından beri kendisine kar payı vermediğini Öne sürdü Giray’ın avukatı Feldman, Ulukaya’nın, Giray’ın hakkı olan şirketin bugünkü değerinin yüzde 53’ü olan 530 milyon doları kendisinden istediklerini, ayrıca, mahkemeden geçmişte kendisine ödenmeyen hisse karlarının da hesaplanması gerektiğini ileri sürdü.

Goldman Sachs’ın yaptığı hesaplama ile Chobani markasına 8 milyar dolarlık değer biçilirken yakında Wall Street’te halka açılacak olan firma yüzde 25 pazar payı ile ABD’nin en büyük üçüncü yoğurt markası durumunda. 2012 yılı cirosunun 1 milyar doların üzerine çıkması beklenen Ulukaya, New York’un Soho semtinde ilk ‘yoğurt bar’ını açmıştı. ABD’nin ileri gelen tüm süpermarketlerinde satılan “Chobani”, geçtiğimiz hafta sona eren Londra Olimpiyatları’nda ABD’li sporcuların da sponsorluğunu yapmıştı. Ayrıca, Ulukaya, annesi adına kurduğu “Shepherd’s Gift” (Çobanın hediyesi) isimli vakıf aracılığıyla Somali’ye 1 milyon dolar bağışta bulunmuştu.

OĞLU İÇİN DE 1.5 MİLYON DOLARLIK DAVA AÇTI
Ulukaya’ya tazminat davası açan Ayşe Giray, ilk evliliğinden doğan oğlu Eric Giray’ın daha Manhattan’da ortaokulda okurken sınıf arkadaşı tarafından tartaklanmasını 8 yıl aradan sonra geçtiğimiz Mart ayında mahkemeye taşımış ve Manhattan’ın prestijli özel okullarından Calhoun School’a 1.5 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.