Şiddete dayalı suçlar dışında parti kapatılmamasına yönelik Anayasa değişikliğinin demokratik rejimi korumasız bırakacağını savunan Yalçınkaya, laikliğin gündemden düşürüldüğü, tanımının değiştirilmeye çalışıldığı uyarısında bulundu.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, dünkü Onur Günü konuşmasında, Hükümet"e sert mesajlar verirken, Anayasa Mahkemesi"nin yapısı, bireysel başvuru hakkı ve parti kapatmaya ilişkin Anayasa değişikliğine karşı çıktı. Danıştay Başkanı Mustafa Birden ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok"un da katıldığı kutlamada konuşan Başsavcı Yalçınkaya, şiddete dayalı suçlar dışında, partilerin kapatılmaması yönünde Anayasa değişikliğinin, demokratik rejimi korumasız bırakacağını ve laiklik karşıtı beyanların önünün açılacağını savundu. Yalçınkaya, "Aşiret, tarikat ve cemaatin egemen olduğu toplumlarda bireyin gelişmesi, özgür olması mümkün değildir" dedi.

"Dinleme genelleşmemeli"

İletişim tespitinin istisna olmaktan çıkarılıp genel bir uygulamaya dönüştürülmemesi uyarısında da bulunan Yalçınkaya, laikliğin gündemden düşürüldüğü, tanımının değiştirilmeye çalışıldığı ve cumhuriyetin kuruluş felsefesinden uzaklaşıldığı uyarısı yaptı. Yalçınkaya, DTP davası sonuçlanmadan Anayasa Mahkemesi"nin yapısı, kapatma davası açılmasındaki usul ve kapatma nedenlerinin sınırlarının daraltılması hususlarında değişiklik yapılmasının, Anayasa"nın değiştirilemez maddelerine aykırılık oluşturacağını söyledi.

"Rejim için tehdit olur"

Yalçınkaya, şu görüşleri savundu: "Muhafazakar partiler öne çıktıkça, artan radikalleşmeyle birlikte laikliğin gündemden düşürüldüğü ve tanımının değiştirilmeye çalışıldığı görülmektedir.

Laiklik ilkesine aykırı beyan ve eylemleri suç sayan ve yaptırıma bağlayan bir düzenleme Türk Ceza Yasası"nda yer almadığından, Anayasa"da belirtilen şekillerde yapılacak bir düzenleme ile laiklik karşıtı beyan ve eylemlerin önü açılmış olacaktır. Yasama ve yürütme erkinde çoğunluğu bulunan bir siyasi parti, şiddete başvurmaya gerek duymadan, yasama ile koyacağı kurallar, yürütme ile yapacağı uygulamalar ile anayasal rejimi değiştirme olanağını elde edecek, demokratik rejim korumasız bırakılacaktır" dedi.

Saylan"ı andı, AKP dedi

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Başsavcılığın 17. Onur Günü dolayısıyla yargı zirvesinin önünde yaptığı konuşmada, Dünya Çevre Günü"nü kutladı ve "Ülkemize sayısız katkılarda bulunmuş bilim insanı" sözleriyle Prof. Dr. Türkan Saylan"ı da andı.

Yalçınkaya, konuşmasında, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın partisi için yaptığı, "Partimiz Ak Parti, AKP diyen edepsizdir" çıkışına rağmen "AKP" ifadesini kullandı. hürriyet