Daha sonra mahallelerinde toplanan Roman vatandaşlar; yolu kesip, lastik yakarak uzun süre eylem yaptı.

Aydın merkez Ilıcabaşı Mahallesi"nde bulunan yaklaşık 180 aileye daha önceden gönderilen ihbara rağmen borçların ödenmemesi nedeniyle Aydın Belediyesi"ne bağlı ekipler tarafından bu sabah erken saatlerde kesim işlemlerine başladı. Suların kesilmesine tepki gösteren mahalleli araçlarıyla belediye önüne giderek, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu"nu istifaya davet etti. Polisin uyarıları üzerine belediyeye gelen 25-30 kişilik kalabalık mahallelerine geri döndü.

Görüşmeye giden grubun olumsuz bir sonuçla geriye dönmesi üzerine mahallede toplanan yüzlerce kişi, mahallenin ortasından geçen karayolunu çift yönlü olarak trafiğe kapattı. Evlerinde getirdikleri lastikleri yolun ortasında yakan kalabalık, belediye yetkililerinin gelip kendileriyle görüşmesini istedi. Mahalle sakinleri uzun süre eylemlerine devam ederken, araç trafiğinde de aksamalar yaşandı. Bölgede önlem alan İl Emniyet Müdürlüğü"ne bağlı ekipler ile çevik kuvvet polisleri kalabalığı dağıtmak ve yolu ulaşıma açabilmek için uzun süre uğraş verdi. Farklı bir çok yerde devam eden küçük çaplı yangınlara müdahale edilmesi için itfaiyeden yardım istendi. Alevleri söndürmek isteyen itfaiyeciler, mahallelinin tepkisiyle karşılaşınca malzemelerini toplayarak bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldı.

BİR ÇOK YERDE LASTİK YAKILDI

Karayolunun üzerinde birkaç ayrı yerde devam eden eylemlerinin ardından mahallenin değişik noktalarında da dumanlar yükselmeye başladı. Olayların farklı noktalara sıçraması sonucu polis ekipleri, halen bölgede olan belediye görevlilerin de güvenliğini sağlamak için olaylara anında müdahale etti. İl Emniyet Müdür Vekili Mehmet Kılıç da, olay yerine gelerek, öfkeli kalabalıkla görüşmeler yaptı. Kılıç; başta ön planda tutulan çocuklar olarak, kalabalığın dağıtılması talimatını verdi. Kılıç"ın araya girmesi ve belediye ile randevu alınmasıyla mahalleli eylemi bitirmeleri konusunda ikna edildi. Mahallelinin eyleme son vermeleri konusunda ikna edilmelerinin ardından, bölgede hazır beklemekte olan itfaiye ekipleri farklı noktalarda yanmaya devam eden lastikleri söndürdü.

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle mahalle sakinlerinin belediyeye olan su borçlarını ödeyemediğini iddia eden Zafer Yanar isimli mahalle sakini, “Belediyemiz bizlere iş imkanı vermediği için normal su borçlarımızı ödeyemedik. Buna karşılık belediyemiz ise vatandaşa ödeme kolaylığı sağlayacağına, daha onlara faiz üstüne faiz koyarak vatandaşın 200 TL borcu varken; 2-3 bin TL borç çıkarıyor. Polis ekipleriyle sabahın köründe vatandaşların evini basarak, sularını kesiyor. Bunu yaparken de vatandaşla hiç görüşmüyor. Tüm Türkiye Cumhuriyeti bizim sesimizi duysun. Romanlar olarak hakkımızın verilmesini istiyoruz. Başkana gittik, bizden kaçıyor” dedi.

Olayın kontrol altında olduğunu ve her hangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını ifade eden İl Emniyet Müdür Vekili Mehmet Kılıç da, “Arkadaşlarımız sularının kesilmesi nedeniyle heyecana gelmişler. Şuanda durum kontrol altında. Kendilerini Belediye Başkanı ile görüştürmeye çalışacağız. İnşallah bir sonuca varırlar. Biz çalışan belediyenin de güvenliğini sağlamak zorundayız. Olayın daha da ileriye gitmemesi konusunda belediye ile de görüşüldü. Onlar şuanda kesim çalışmalarını durdurdular. Acil su ihtiyacı olan vatandaşlara tanker ile su gönderecekler. Anlaşmanın sağlanacağını düşünüyorum” diye konuştu.

ÇOCUKLAR YİNE ÖN PLANDA

Türkiye"de son dönede yaşanan olaylarda olduğu gibi Ilıcabaşı Mahllesi"nde yaşanan olaylarda da çocukların ön planda tutulduğu yönündeki bir soruyu cevaplayan Kılıç, şunları söyledi: “Çocukların ön plana çıkarılması malum olduğu gibi ülkemizde son zamanlarda çok hoş olmayan bir durum. Hem çocukların psikolojisi hem de gelecekleri adına bunlar hoş olmayan şeyler. Ama burada ne çocuklar ne de aileler ile bir sıkıntı yok. Bizim görevlilerimize karşıda bir saldırı ve fiili mukavemet yok. Sadece sularının kesilmesinden dolayı heyecan var. Biz bunu öfkeye dönüşmeden kontrol altına aldık. Kısa süre içerisinde her şey normale dönecek”
Kılıç, her hangi bir olay ve saldırı olmadığı için mahallede göz altına alınan kişi bulunmadığını açıkladı.

400 BİN TL ALACAK VAR

Yaşanan olayların ardından bir açıklama yapan Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Ilıcabaşı Mahallesi"nde 550 tane var. Bunun 200 tanesinin, Aydın Belediyesine su aboneliği bulunuyor. 350 tane hanenin ise su aboneliği yok. Bu kayıtlı yaklaşık 200 abonenin 180 tanesi yaklaşık 6-7 yıldır hiç para ödemedi. Bu abonelerden 400 bin TL alacağımız var” dedi.
Bugün belediye personelinin sayaçları okumak için Ilıcabaşı Mahallesine gittiklerini hatırlatan Çerçioğlu, şöyle konuştu: “Mahalle sakinleri görevlilerimize, sayaçlarını okutmamışlar. Bizde bu durumu emniyete aktardıktan sonra emniyet yetkilileri ile sayaçlarını okumaya gittik. Biz adil olmak zorundayız. Su parasını ödeyen vatandaşların ne suçu var. Herkes kullandığı suyun parasını ödemek zorunda. Ilıcabaşı mahallesi muhtarını çağırdık, durumu kendisine izah ettik. Ancak hiçbir gelişme olmadı. Sadece birkaç vatandaş gelip borcunu taksitlendirdi. Hukuk kuralları çerçevesinde 400 bin TL, alacağımız tahsil edeceğiz”