Danimarka'da 2005 yılında yayınlanan ve Müslüman dünyasında büyük gösterilere sebep olan karikatürlerin yarattığı etkiyi incelemek için Yale Üniversitesi tarafından basılan "Dünyayı Sarsan Karikatürler" kitabına 12 karikatürün konulmaması olay yarattı.

Yale Üniversitesi, kitabın basımı öncesinde 20 kadar İslam ve terörizm uzmanına ve BM'deki Müslüman temsilcilere "Karikatürleri koyarsak başımız yanar mı?" diye sordu.

Aldıkları yanıtlar sonrasında kitapta karikatürlere ve Osmanlı döneminde çizilen illüstrasyonlara yer vermemeye karar verdiler. Ancak bu kez de Amerika'daki profesörler isyan etti.

Amerikan Üniversite Profesörleri birliği Yale Üniversitesi"ni yayınladıkları bir bildiri ile kınayarak okulu, "korkaklıkla" suçladı.

Profesörler tarafından yayınlanan bildiride, "Evet biz teröristlerle müzakere etmeyiz onların kurallarına boyun eğeriz. Yale üniversitesinin yeni stratejisi budur. Bu korkaklıktır" ifadesini kullandı.

Yale ise, "Uzmanlarla yaptığımız görüşmeler sonucunda kitapta bu karikatürlere yer vermemiz durumunda Endonezya'dan Nijerya'ya kadar birçok ülkede eylemler olabileceği uyarısını aldık" diye kendini savundu. Kitabın yazarı ise, "Kitabımın Nijerya'da isyan hareketi başlatacağını düşünmek tam anlamıyla komikliktir" dedi.

Vatan