“Örnek vatandaş Cem Yılmaz anlatıyor” diye başlayan videoda Cem Yılmaz, “Sevgili mükellefler hepinize bol kira gelirleri diliyorum” diyerek sistemin avantajlarını ve nasıl kullanılacağını anlatıyor. Başvuruların yoğunluğundan kilitlenen sistemde, bir anneanne ile torununu beyanname doldururken gösteren tanıtım videosu da bulunuyor.
GİB’den Cem Yılmaz anlattı
“Kira beyannamenizi biz hazırladık, siz onaylayın” sloganıyla hazırlanan, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ni mükellefe anlatmayı amaçlayan Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, Cem Yılmaz’lı tanıtım videosu hem kendi internet sitesinden hem deYoutube üzerinden izlenebiliyor. 2.5 dakikalık videoda Cem Yılmaz, kendi bilgisayarının başında sistemin ayrıntılarını anlatıyor. Ünlü komedyenin videosu “Merhaba sevgili mükellefler ben Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Cem Yılmaz” diye başlıyor. 
Kendi sayfasında gösterdi
Yılmaz, “Önceden Hazırlanmış Kira Beyannamesiyle ilgili size örnek bir sunum yapacağım. Örnek vatandaş olduğumu düşünürek bana bu görevi verenlere teşekkür ederim” diyor. Kendi malvarlığının göründüğü sayfayı görünmemesi için elleriyle kapatmaya çalışan Yılmaz, “Burada gördüğünüz gibi benim malvarlığımla ilgili bilgiler var. Onu kapatarak şey yapalım. Yalnızca tek sayfa onu söyleyeyim” diyor. Yılmaz’lı tanıtım filmi “Sevgili mükellefler programımımız sonuna geldiğimizde hepinize bol kira gelirleri diliyorum. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Cem Yılmaz” sözleriyle bitiyor.
1.2 milyon kişiye çıkacak
Bu arada, İzmir Ticaret Odası’nın Özel Meclis ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’na katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şunları söyledi: “Bakıyoruz çok az kişi kira beyanında bulunuyordu. Bu sene hedefimiz bunu en az 1.2 milyon kişiye çıkarmak. Hazırlıklarımızı yaptık. Onlar gelsin beyanda bulunsun demiyoruz, beyannamelerini biz kendilerine göndereceğiz. Bizim büyük bir veri ambarımız var. Her taraftan bize vergi akıyor. Sadece gümrüklerden, bankalardan, tapudan değil, her taraftan bize veri akıyor. Tüm mükellef bilgilerine sahibiz.”
Beyan edin diyoruz
Bu verileri vatandaşın aleyhine kullanmadıklarını vurgulayan Şimşek, “Vatandaşın aleyhine başlangıç döneminde kullanmıyoruz. İstesek bugün 1.2 milyon mükellefin bir kısmına gideriz deriz ki bizim kayıtlar böyle, şimdi biz sizi 5 yıllık incelemeye alıyoruz. Cezasıyla, faiziyle ödenemez meblağlar çıkarabiliriz. Yapmıyoruz, tam aksine mektup gönderiyoruz. Lütfen beyan edin diyoruz. Beyannameyi hazırlayacağız, kendilerine sunacağız, doğruysa onaylanacak, beyanname doğru değilse düzeltilecek, ama beyanname olacak” diye konuştu.

Torundan anneanneye ders videosu da var

TANITIM filminde evlerine mektup gönderilen bir anneanne ile torununun da beyanname doldururken yaşadıkları da anlatılıyor. Videoda mektup eline geçen anneanne, kira beyannamesini internetten doldurmak için torunundan yardım alıyor. Tanıtım kampanyasının bir diğer yüzü ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu. Bakan Şimşek, “Dilerseniz evinizden, ofisinizden veya herhangi bir vergi dairesinden, internet üzerinden adınıza önceden hazırlanmış olan beyannameleri inceleyebilirsiniz” diye konuştu. Yeni sistem için bir de skeç hazırlandı.

Süre 25 Mart’ta dolacak

“ÖNCEDEN Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” 1.2 milyon evsahibinin vergi dairesine gitmeden internet üzerinden beyanname verebilmesini sağlıyor. Önceden Hazırlanmış Kira Beyannamesi 25 Mart’a kadar internet üzerinden verilebilecek. Sistemin temel amacı, beyan sürecini basitleştirerek kira beyannamesi verecek olan mükelleflerin iş ve işlemlerini kolaylaştırmak olarak belirtiliyor. Kağıda göre daha kolay ve hızlı olan bu sistem, hata yapılmasını da önlüyor. Sistemden sadece kira geliri olanlar faydalanabiliyor. Kira geliri dışında ticari, zirai veya serbest meslek kazancı ile menkul sermaye iradı gibi gelir unsurlarından kazanç ve irat elde eden mükellefler, bu sistem üzerinden beyanname veremeyecek.