Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, kredi kartlarından alınan yıllık aidat ücretlerini ilişkin basın açıklaması yayınladı.
Başkan Kutbay açıklamasında, "Kredi kartlarından alınan, "yıllık aidat" konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tüketicinin Korunması" hakkındaki yasada değişiklik yapılacağını hatırlatarak, "Kartın geçerlilik süresi boyunca bir kez aidat ücreti alınabilecek" dedi.
Bu cümle aslında bir geri dönüşü, bir çark edilişin, başka bir ifadeyle, kredi kartı aidat soygunu konusunda bakanlığın banka lobisine teslimiyetini gösteren şifreli bir cümledir. Şifre : “kartın geçerlilik süresince” ibaresinde saklıdır.
Bakanlık, 4077 sayılı “Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun” değişikliklerinin hazırlanması sırasında, kredi kartında yalnızca bir kez aidat alınması mutabakat sağlamıştı. Nitekim çalışma sonrasında gelen Bakanlık açıklamalarında da aynı yönde ifadeler yer aldı. Yani sisteme girerken kart kullanıcısı sadece bir kez aidat ödeyecek, bir daha da hangi gerekçe ile olursa olsun ödemeyecekti. Sistemde var olanlardan ise aidat alınmayacaktı. Bakan Zafer Çağlayan"ın daha önceki açıklamaları da bu yönde idi. Anlaşılan taslak çalışmasının hazırlanışından bu yana kapalı kapılar ardında epey sular akmış ve bakanlık ilk görüşünde ve mutabakattan çark etmiştir. Gerek Bakanlık bürokratları gerekse de Bakanın bizzat kendisi “kartın geçerlilik süresince bir kez” ifadesi kullanmaya başlamışlardır. Bilindiği gibi kredi kartlarının üzerinde geçerlilik süresi yazmakta ve kartlar 2 ila 3 yıl arasında yenilenmektedir. Kartlar kaybolduğunda veya çalındığından da yenilenmektedir. Bakanlığın ifade değişikliğinin anlamı; karttın geçerlilik dönemi değiştiğinde, her bir dönemde tekrar aidat alınmasını sağlayacak şekildeki politika değişikliğini anlatmaktadır. Yani soygun her yıl değil iki yılda bir yapılacaktır. Eğer kartın geçerlilik süresi 1 yıla düşerse yine aynı senaryo oynanacak" diye konuştu.
Kutbay ayrıca, "Bu değişiklik kendiliğinden olmamıştır. Bankaların bu konudaki baskıları ve haksız kazançlarından vazgeçme niyetinde olmadıkları zaten biliniyordu. Daha önce de meclisi ve milletvekillerini ablukaya alarak Bankacılık Yasası ile Banka ve Kredi Kartları Yasasını istedikleri gibi tüketici aleyhine hükümlerle çıkarmışlardı. Taslağın hazırlanmasından bu güne kadar geçen sürede boş durmadıkları Bakanı ve bürokratlarını ikna ettikleri açık ve net ortadır. Anayasanın tüketicinin korunmasını emreden hükmüne rağmen Tüketici kamu tarafından tümüyle ortada bırakılmıştır. Kredi kartı aidatı konusunda tavır değişikliği bunu bir kez daha göstermiştir. Yüzlerce yargı kararına rağmen, Yargıtay"ın kesin kararına rağmen yargıya da çalım atarak tüketici aleyhine bu tavır değişikliği tüketiciler tarafından asla unutulmayacaktır.Umuyoruz ki bu ifade değişikliği sadece bir dil sürçmesidir. Aksi halde, tüketiciler olarak bu haksız uygulamalara karşı mücadelemize davam edeceğiz" şeklinde konuştu.