TIME dergisinin birçok alanda düzenlediği internet anketinde, “2010 Time Yılın Adamı” kategorisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birinci durumda. Anketin Türk basınında haber olmasından sonra, internette örgütlenen Türkler oylarıyla, 4 günde Recep Tayyip Erdoğan"ı 16. sıradan 1. sıraya yükseltti. Time dergisi bu kategoride okuyucuya 25 aday isim sundu. Bu isimler arasında bu yıl, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da yeraldı. Her yıl yapılan Time anketinde sanattan iş dünyasına, bilimden spora 18 alan yer alıyor ve her bir alanın altında onlarca kategori bulunuyor. ”Dünya” başlığı altındaki “2010 Time Yılın Adamı” kategorisinde ABD Başkanı Barack Obama"dan popüler sanatçı Lady Gaga"ya ve “İşsiz Amerikan Vatandaşı”na kadar 25 aday arasında, Erdoğan için 14 Kasım Pazar günü öğle saatleri itibariyle 66.333 kişi oy kullandı. Ankete katılanlar, bir aday için, “0, en az etkili"den, 100 en etkili”ye kadar 0"dan 100"e kadar bir puan veriyor.Bu puanlama sistemiyle Başbakan Erdoğan"a, ortalama olarak 91 puan verilmiş durumda.


Bu puanla birinciliğini sürdüren Erdoğan"ı 80 puanla Lady Gaga izliyor. Barack Obama, 10.792 kişinin kullandığı oylarla ve 63 puanla 6"ncı durumda.

Şilili madenciler 10. sırada

Başarılı bir operasyonla kurtarılan Şilili madenciler ise 51 puanla 10"uncu durumda. Nihai sıralamayı Time editörleri yapacak. Time internet sayfasında, her aday için tanıtım yazıları da kondu. Erdoğan ile ilgili olarak Dan Fastenberg tarafından kaleme alınan tanıtım yazısı, “Aktivistlerin Gazze"ye yardım götürmeye çalıştığı filoya İsrail"in düzenlediği baskın uluslararası düzeyde feryatlara yol açarken,Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan"ın da söyleyecek bir sözü vardı” denildi. Erdoğan"ın, Brezilya Cumhurbaşkanı Silva ile birlikte İran nükleer programına ilişkin sundukları takas anlaşmasına da değinilen yazıda, Erdoğan yönetiminde Türkiye"de girişimcilikte patlama yaşandığı ifade edildi. Ayrıca, “Erdoğan, Türkiye"nin çalkantılı Orta Doğu"da ağırlığını koymaktan geri durmayacağını ortaya koydu” denildi.

Atatürk için benzeri yaşanmıştı

Time dergisi daha önce de internette “21"inci yüzyılın insanları"nı seçmek için anket düzenlemişti. Liderler bölümünde Atatürk"ü ön plana çıkarmak isteyenler, siteye hücum etmişti. Atatürk listede birinci olunca, buna cevap vermek isteyen Yunanlılar, İngiltere"nin eski başbakanlarından Winston Churchill"i oylamaya başlamıştı. Yunanlılara, Atatürk"ü hilafeti kaldıran adam olarak gören bazı Araplar da eklenince Churchill listede üst sıraya oturmuştu. Site ise oy verenler "liderler" bölümünde Atatürk, Mustafa Kemal ve Mustafa Kemal Atatürk olarak üç farklı şekilde yazmıştı ve bu 3 isim de listenin üstlerinde yer almıştı.

Ayrıca; “21"inci yüzyılın şarkıcısı”, “21"inci yüzyılın oyuncusu” gibi bölümlerde de Atatürk ismi üst sıralarda yer alınca dergi yönetimi tüm kategorilerde Atatürk"ü liste dışında bırakmıştı.