Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Madencilik Meclisi toplantısına konuk oldu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, önceki gün gerçekleştirilen toplantıda, sektörün sorunları masaya yatırıldı ve 5995 Sayılı Madencilik Yasası ve Uygulama Yönetmeliği ile ilgili sektör temsilcileri görüşlerini Yıldız'a iletti.

Bakan Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, madenciliğin çok dinamik bir sektör olduğunu anlatırken, özgürleşme ile sektörün güvenliğinin bir arada yaşanmasının gerektiği bir ortamda bulunulduğunu ifade etti.

Madencilik Kanunu'nun çıkartılmasında sivil toplum kuruluşlarının görüşleri ve katkısının önemine işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:

''İyi bir iş yapmış olabiliriz, iyi bir kanun çıkartmış olabiliriz. Tartışmakla beraber iyi bir yönetmelik çıkarmış olabiliriz. Ama bunun getirilerini ve götürülerini Türkiye'ye anlatmak zorundayız. Kamu bu işi düzenleyecek, özel sektörün önündeki engelleri kaldıracak ve bununla ilgili çalışmalarda özel sektörün yanında yer alacak. Dizayn etmek görevi yalnızca kamunun omzunda kalmasın. Yatırımcı burada uluslararası sermaye ile beraber veya kendi öz kaynaklarıyla bir yapı oluşturmuşsa bunu da kalkıp savunabilmesi lazım.''

Bakan Yıldız, Madencilik Yasası ve Uygulama Yönetmelik Taslağı için 2,5-3 ay süren bir çalışma yapılarak, zemin oluşturulduğunu ve yönetmelik hazırlanırken bütün dengeler ve taleplerin gözetildiğini de bildirdi.

TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz da sorunların kapsamlı bir biçimde belirlenmesi ve bu sorunlara uygun çözüm önerilerinin geliştirilmesi açısından, sektör meclislerinin önemli çalışmalar yaptığını anlattı. TOBB Türkiye Madencilik Sektörü Meclis Başkanı İsmet Kasapoğlu ise yönetmelikle ilgili eleştirilerini belirtirken, maden arama projesinde istenilen kriterlerin rapora yazılması için araziye gitmenin şart olduğunu ileri sürdü.

Toplantıda, tüm madencilerin ruhsat güvencesi istediğine dikkat çeken meclis üyeleri, ruhsat güvencesi olmadan madenciliğin yapılamayacağını ifade etti.

A.A.