Başbakan Binali Yıldırım, NTV ve Star TV ortak yayınında Oğuz Haksever'in gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Yıldırım, ABD Büyükelçiliğinin Adil Öksüz açıklamasına ilişkin konuştu. Yıldırım "Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğundan aranmış olması, bunun ifadelere girmiş olması ve ifadelere girmesinden sonra 'Biz vizesini iptal etmek için aradık. 15 Temmuz'un faillerinden biriydi, onun için biz de duyarlılık gösterdik, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı sorumlu davrandık, hemen vizesini iptal ettik'. Resmi açıklama bu. Yersen. Tabii başka şeyler de var mı yok mu bakmak lazım. İnsan 'Her iş bitti de o mu kaldı?' sorusunu sormaktan da geri duramıyor. Daha tatmin edici bir cevap bekleriz." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN HAYIR ÇADIRINA ZİYARETİ

Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Hayır' çadırını ziyaretine ilişkin bir soru üzerine "Güzel bir şey olmuş, biz de ziyaret ederiz" yanıtını verdi.

HALKBANK GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ATİLLA'NIN ABD'DE TUTUKLANMASI

Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasına ilişkin Yıldırım, "Doğrusunu isterseniz bu konuyla ilgili şu anda Halk Bankası gerekli hukuki süreci başlatmış durumda. Avukat falan ayarladı, işin mahiyetini önümüzdeki günlerde anlayacağız ama ülkemizi ziyaret etmekte olan ABD Dışişleri Bakanına da bu konu açılacak. Bunun sebebi sorulacaktır mutlaka. Gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse Cumhurbaşkanımızın görüşmesinde bu konular ele alınıp gündeme getirilecek. İddia odur ki, 2011 yıllarında İran'a ambargoyu ihlal eden birtakım transferlerde imzası var, o yüzden gözaltına alındı şeklinde ilk bilgiler gelmiş durumda. Hukuki süreci yakından takip edeceğiz" diye konuştu.

KERKÜK'TE IKBY BAYRAĞI ASILMASI

Irak'ta Kerkük İl Meclisi'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili tasarıyı onaylamasına ilişkin konuşan Yıldırım, "Konunun iki tarafı var, bir Irak bağlamında ele almak lazım. Irak'ın toprak bütünlüğü içerisinde yer alan bir şehir. Kuzey Irak Bölgesel yönetimine dahil değil. Bu yapılan bir emrivakidir. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, bir emrivaki ile burası benim bölgeme dahildir dedi. Buna Bağdat Merkezi Yönetiminin rızası yok. Bölgede yaşayan Türkmenlerin Arapların rızası yok. Dolayısıyla, bu Irak Anayasasına göre fiili bir durumdur, aykırı bir durumdur. Bizim açımızdan da bu doğru bir iş değildir. Gerekli tepkiyi diplomatik yollardan Dışişleri Bakanlığımız yapmıştır. Biz de uyarılarımızı yaptık. Bu işin yanlışlığını ortaya koyduk" dedi.

FIRAT KALKANI HAREKATI BİTTİ

MGK bildirisinde yer alan ifadenin ardından Başbakan Yıldırım'ın Star TV'de yaptığı açıklamayla da Fırat Kalkanı Harekatı'nın bittiği resmen ilan edildi.

Rakka'ya operasyon yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Başbakan Yıldırım, "Bize henüz resmi bir dönüş olmuş değil. Yani Rakka operasyonunda nasıl hareket edecekleri, YPG ile SDF ile PYD ile mi beraber olacakları, yoksa Türkiye ile beraber, ÖSO unsurlarıyla mı beraber olacaklar, bunun kararını henüz bize iletmiş değiller. Ama yaşanan gelişmeler sanki, geçmiş yönetimin gittiği yoldan gidiliyormuş gibi intibasını veriyor. Bu konu, amasız fakatsız yarın gelen ABD Dışişleri Bakanına söylenecek ve bu konudaki ABD'nin duruşunun tutumunun netleşmesi istenecek" açıklamasında bulundu.