Dünya Sigarayı Boykot Günü, sigaranın zararlarını göstermek, sigarayla mücadele etmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1988'den bu yana çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Mustafa Aydın, Türkiye'de sigaraya yılda 15 milyar dolar harcandığını ve her yıl 110 bin kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini söyledi. Aydın, sigaraya dünya genelinde ise yılda 400 milyar dolar harcandığına, buna karşılık 600 milyar doların da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanıldığına dikkat çekti.

İstanbul'daki orman yangınlarının yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını öne süren Mustafa Aydın, sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan anne adaylarının çocuklarının yüzde 25'inin de özürlü olarak dünyaya geldiğini kaydetti. Kapalı alanlarda sigara yasağını getiren kanunun, aleyhte kampanyalara rağmen Türk halkı tarafından büyük kabul gördüğünü ifade eden Aydın, bağımlılık yapan maddelere giden bütün yolların sigaradan geçtiğini ve özenti yoluyla bulaşan tek hastalığın sigara olduğunu vurguladı. Sadece Türkiye'de her yıl 22 ton sigara izmariti toplandığını ve bir izmaritin, içindeki kimyasal maddelerden dolayı 5 yıl boyunca doğada yok olmadığını bildirdi.

İkinci Dünya Savaşı'nda 50 milyon insanın hayatını kaybettiğini, ancak o yıldan bugüne sigaradan ölen kişi sayısının 130 milyon olduğunu dile getiren Aydın, "Silah üreten de sigara üreten de aynı firmalar. Küresel krizde bile en çok sigara firmalarının hisse senetleri değer kazandı." ifadelerini kullandı. Aydın, turistik tanıtımlarda nargile kullanılmasına da tepki gösterdi.