ABD"nin önde gelen bankalarından Citigroup"un CEO"su Vikram Pandit, mevkidaşları milyonlarca doları cebe indirirken, 12 aylık çalışması karşılığında ikramiye olarak yalnızca 1 dolar alacak.

2007 yılında göreve getirilen Pandit, küresel finans krizinin baş göstermesiyle birlikte bankadan ikramiye almayı reddetti ve banka yeninde kâr eder hale gelene dek yıllık maaşını 1 dolarda tutacağına söz verdi.

Citi, son iki yıldır bilançosuna kâr yazsa da Pandit, yönetim kurulunun maaşını yükseltmek ve 2010 yılı için ikramiye verme yönündeki ısrarlı taleplerine karşı çıktı.

Citigroup Başkanı Dick Parsons, yazılı olarak yaptığı bir açıklamada, yönetim kurulunun bankayı yeniden kâr eder hale getiren yöneticilerinin performansından memnun olduğunu söyledi.

Pandit"in maaş artırımı ve ikramiyeye karşı çıkmasının “saygı duyulması gereken” bir karar olarak tanımlayan Parsons, 2011 yılı itibariyle birlikte, yönetim kurulunun Pandit"in Citi CEO"su olarak emeklerinin karşılığını vermek istediğini belirtti.

ÇALIŞANLARI DAHA FAZLA KAZANIYOR
Bankanın diğer 25 üst düzey yöneticisi ise patronlarından çok daha fazla kazanıyor. Yıl sonunda, bütün bu yöneticiler maaşlarıyla orantılı hisselere bağlantılı olarak ikramiyelerini alacak.

CNBC.com"un hesaplamalarına göre, 500 bin dolarlık nakit maaşlarıyla birlikte, bankanın önde gelen beş tanınan yöneticileri için 7 milyon dolarla 14 milyon dolar arasında değişen bir oranda olacak.

Yöneticilerinin alacakları paranın, Citi"nin hisselerinin değerlenip, düşmesiyle bağlantılı olarak değişebilir.

*Bu yazı, CNBC.com'da "Citi CEO to Earn $1 as Other Execs Pull Down Millions" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.