Zehirli ayakkabıların piyasaya sızdığı haberi alışverişte fren yaptırırken, ithalatçı firma tüketiciyi kampanyayla mağazaya çekti. Sektör genelindeyse aralıkta satışlar 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 15’e varan oranda düştü.Yılbaşı alışverişi umut oldu.

Çin’den ithal, kanserojen madde içeren ayakkabılar piyasaya sızdırılınca, tüketici alışverişi askıya aldı. Kasım ayının sonunda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 81 ildeki ticaret müdürlüklerini uyarmasıyla ortaya çıkan kriz, tüketime de negatif yansıdı. 

Zehirli ayakkabıları ithal ettiği bakanlık tarafından açıklanan Arow’un yetkilileri sürece “safsata” deyip ilk günlerde düşen satışları geçtiğimiz hafta sonu 3 kat artırdıklarını ifade etse de, sektörün diğer temsilcileri aralık ayından dertli. Markaların verdiği bilgiye göre, ayakkabı satışları, aralıkta, önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 15’e varan oranda geriledi. Ortak beklenti, indirim kampanyaları ve yeni yıl alışverişiyle toparlanma olması yönünde.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Desa Deri ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Üyesi Burak Çelet, tüketicinin yaşanan süreçten psikolojik olarak etkilendiğine dikkat çekti. “Bizim markamızda satışlara yönelik önemli bir kayıp yok fakat pazarda problem yaşandığı bir gerçek” diyen Çelet, şöyle devam etti: “Kimse aklında bir soru işaretiyle alışveriş yapmak istemez. Bu durumun yansımaları elbette oldu. Söz konusu ayakkabıları ithal eden marka açıklandıktan sonra kafalar rahatladı. Yılbaşı alışverişinin de etkisiyle toparlanma başlayacaktır.”

ÖZEL AÇIKLAMA YAYINLADI

Twigy’nin sahibi ve BMD Başkan Yardımcısı Sinan Öncel de tüketicide tedirginlik olduğunu ifade etti. Sağlığa zararlı ayakkabıların gündeme gelmesinin ardından, mağazalara özel açıklamalar yerleştirdiklerini söyleyen Öncel, “Tüm ürünlerimizin uluslararası akredite laboratuvarlar tarafından test edildiğini anlatan yazıları kasaların yanına koyduk. Çünkü tüketici bunu görmek istiyor” dedi. Kanserojen ayakkabıların bazı suiistimalciler de yarattığını belirten Öncel, “Ayağını vuran ayakkabıyı da ‘Zehirli bu’ diye geri getirenler duyuyoruz” diye konuştu.

CEZA ALAN MARKA KAMPANYA YAPTI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı madde içerdiği için imha edilmesi gereken Arowmarka ürünlerin sahibi Denge Ayakkabıcılık’a para cezası kesildiğini duyurdu. Daha önce 7 model için 266 bin 490 lira ceza verilen firmaya, diğer 5 model için de 190 bin 350 lira kesildi ve toplam ceza 456 bine çıktı. 

'SAFSATA' DEYİP 1 ALANA 1 BEDAVAYLA MAĞAZAYI DOLDURDU 

Arow ise 1 alana 1 bedava kampanyası yapıp ilk günlerde yüzde 27 düşen satışını 13-14 Aralık’ta 2013’e göre 3 kat artırdığını açıkladı. Arow yetkilileri tüketicinin “ayakkabıda zehir iddiasına” inanmadığını öne sürerek süreç için “Safsata” yakıştırması yaptı.

İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş: 
‘FİRMANIN İSMİ DAHA ERKEN AÇIKLANMALIYDI’

“2-3 yıldır çok yoğun denetim var. Bahsettiğimiz konu zaten yasadışı bir işlem. Kasımda satışlar iyi giderken, aralık ayının başında önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10-15 düşüş oldu. Psikolojik etki var. Bu işi yapan firma daha erken açıklanmalıydı. İnsanlar ‘Kim acaba?’ deyip alışveriş yapmadı. Yılbaşıyla düzelme başlar.”

Deichmann Türkiye Genel Müdürü Atilla Özkul:
‘İNDİRİMLER SATIŞLARI YENİDEN ARTIRACAK’

“Artık tüketici aldığı ürünle ilgili üretim ve kalite sürecini soracaktır. Ayakkabının nerede yapıldığı değil, nasıl yapıldığı önemli. Üretim süreçlerini denetliyoruz. Kasımda havalar soğuduğu için kışlık ihtiyacı bu ayda karşılandı. Aralıkta satışlar bir miktar düştü. İndirimle ve yılbaşı alışverişleriyle tekrar yükselecektir.”