Adana Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Nevzat Alphan,yaptığı açıklamada, özellikle yılbaşındaki kutlamalar nedeniyle alkollü içki tüketimine artış olduğunu, buna bağlı olarak piyasaya sürülen kaçak-sahte içki miktarının da fazlalaştığını belirtti.

Alphan, geçmiş yıllarda bu tarz ürünler nedeniyle çok sayıda vatandaşın sağlık sorunu yaşadığını hatırlatarak, şunları söyledi:

''İki yıl önce ülkeye kaçak yollardan giren içki yıllık 85 ile 100 bin şişeyken bu rakam 2008'de iki katına çıktı. Bu, tüketiciler için büyük tehlike, çünkü geçmiş yıllarda bu ürünler nedeniyle çok sayıda kişi sağlığından oldu. Bu ürünler saatli bomba gibi, içinden ne çıkacağı belli olmaz. Bu nedenle vatandaşlar bandrollü içki satan yerlerden alışveriş yapmalı.''

-ÖLÜMCÜL SONUÇLAR-

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Başkanı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker ise kaçak-sahte içkilerde sağlığa ciddi zarar verebilecek oranda etil alkol, etanol ve metil alkol bulunabildiğine dikkati çekti.

Hastanelere kaçak içki tüketimi nedeniyle başvuran hastalarda beyin fonksiyonları tamamen durma noktasına gelenlerin dahi olduğunu vurgulayan Sağlıker, şöyle konuştu:

''Hastalarda bu tür içkilere bağlı olarak akut böbrek yetmezliği oluşuyor, kişi idrara çıkamıyor. Bu tarz hastaları dahiliye yoğun bakım servisinde tedaviye alıyor, günlerce hemodiyalize bağlı tutuyoruz.

Ayrıca, kandaki zararlı maddeleri temizlemek için plazmaferez (kanı temizleme) tedavisi uyguluyoruz. Ancak, bunlara rağmen hastanın tedaviye cevap verme durumu pek iç açıcı değil. Kaçak içki tüketmek ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle tüketiciler çok dikkatli olmalı ve hayatlarını tehlikeye atmamalı.''