Görsel tasarımında büyük değişiklik yapılarak yeniden kullanıma sunulacak TL"nin dönüşü sıkıntılı olacak. Bankalar ATM"lerini uyarlamadığı için yılbaşında para çekme makinelerinde TL olmayacak.

YILBAŞINDAN itibaren Türk Lirası"nda "yeni" ibaresi olmayacak. Türk Lirası"na dönüş için sayılı günler kalmasına rağmen TL"ye geçişte sıkıntı yaşanacağı belirtiliyor. Özellikle bankaların otomatik para çekme makineleri ATM"lerde TL"ye uyumunda zorluk yaşanacağı kaydediliyor. Yılbaşı gecesi ATM"lere giden vatantaş ATM"lerden para çekemeyecek. YTL"ye geçişin aksine, TL"de tanıtım kampanyası adından çok söz ettiremedi. Kampanya, kapsamında yapılması planlanan birçok etkinliğin Merkez Bankası"nın kriz mesaisi nedeniyle gerçekleştirilemediği belirtiliyor.

KASALARIN DEĞİŞMESİ ŞART
YTL"YE geçişte paranın ebatlarında değişiklik yapılmadığı için aynı kupür değerindeki TL ve altı sıfırı atılmış YTL banknotlar aynı kasaya konulabilmişti. Ancak Ocak 2009"un ilk günlerinde vatandaş ATM"lerden TL çekemeyecek. Boyutları değişen TL banknotlar eş kupür değerindeki YTL"lerle aynı kasaya konulamayacak. Yani bir ATM ya sadece TL banknotlarla yada sadece YTL banknotlarla hizmet verebilecek. ATM"lerde TL"lerle işlem yapılabilmesi için ATM kasalarının değiştirilmesi ya da yeni paranın boyutlarına uyarlanması gerekecek.

TAŞRADA DAHA DA UZAYACAK
ATM uyum işlemleri de TL"nin tedavüle girmesiyle eş zamanlı olarak başlayacak ve Türkiye genelinde binlerce banka ATM"sinin değişmesi gerektiğinden bu işlem hayli zaman alacak. Bankaların değişim çalışmalarını merkezden başlayıp taşraya doğru yapmaları beklenirken, bu durum taşradaki vatandaşın TL banknotları ATM"lerde kullanabilmesi sürecini daha da geciktirecek. ATM sorunu nedeniyle TL"ye geçişin YTL"ye geçişten nispeten daha uzun bir süre alması bekleniyor. YTL"ye geçişte ilk 3 ayda piyasadaki paranın yüzde 80"i YTL olmuştu. Ancak ATM sorunu nedeniyle TL"ye dönüşte bu oranın dörtte biri kadar azalacağı öngörülüyor. Bankalar halen TL"nin ATM"lerdeki kullanımına ilişkin deneme çalışmalarını yürütüyor.

GERÇEK TL"LERİ İLK KEZ GÖRME ENGELLİLER GÖRDÜ
1 OCAK"TAN itibaren yürürlüğe girecek TL banknotların asıllarıyla, ilk kez Körler Federasyonu Genel Kurulu"nda görme engelliler tanıştı. Merkez Bankası"nın görme engellilere parasız dağıtacağı "para-ölçer"lerin ilk denemesi, Başkan Durmuş Yılmaz ve Federasyon Başkanı Hasan Tatar tarafından yapıldı. Başkan Yılmaz, özürlülerden büyük övgü aldığı toplantıda, deneme için görme engellilere verdiği TL banknotları, hemen sonra geri alınca esprilerin hedefi oldu. Yılmaz, "Bu küçük para ölçerler, sizin için hayatı çok kolay hale getirecek" dedi. Merkez Bankası"nın Braille alfabesiyle hazırlattığı tanıtım broşürleri dağıtılırken, yine TL"nin tedavüle girmesiyle birlikte engellilere dağıtılacak para ölçerlerin tanıtımı ve ilk denemesi yapıldı. Türk Lirası"na geçiş kampanyası ve paranın görsel özellikleri hakkında özürlülere bilgi veren Yılmaz, "İnanıyoruz ki, yeni paralarımızla para kullanımı, sizler için çok daha rahat ve kolay olacak. Yeni banknotların görme özürlüler için temel ayırt edici özellikleri güçlendirilmiş olarak tedavüle çıkacak" dedi. İlk etapta 15 bin para-ölçer üretildi.