Böyle günler limitlerin dışına çıkıp adeta kendimizi şımartmak için iyi, bir fırsattır ama, ya sonrası?

Yılbaşı gecesi dışarıda veya evde olsanız da kuruyemiş, ana yemek, mezeleri tatlı ve alkollü içecek her zaman yiyip-içtiklerimizin dışında ve bazen de daha fazla miktarda tüketiliyor.

Böyle günler limitlerin dışına çıkıp adeta kendimizi şımartmak için iyi, bir fırsattır ama, ya sonrası? Keşke “Daha az yeseydim”, “Daha az içseydim”, “Daha erken yatsaydım” gibi pişmanlıklar dile getiririz. Yeni yılın hemen ilk gününde bu tuzağa düşmemek elimizde. Öncelikle, yılbaşı gecesi yükleneceğiniz vücudunuzu şimdiden dinlenmeye alıp, bugün ve yarın akşama kadar biraz daha özel bir beslenme şekli uygulamanız iyi olur.

BUGÜN VE YARIN BiRAZ DiKKAT!

Sabah seçenekleri

* 1 bardak taze sıkılmış nar -greyfurt suyu + yarım muz
* 1 kase yoğurt + 1 kuru kayısı
* 1 bardak light kefir + 10 badem
* 3 çorba kaşığı yulaf + az yağlı süt + 1 kivi

Ara öğün* 2 kuru kayısı

Öğle yemeği seçenekleri* 1 tatlı kaşığı yağ ile ıspanak sote, rokalı yeşil salata, 1 dilim tam buğday ekmeği
* 6 çorba kaşığı haşlanmış mercimek ile salata, 1 kase yoğurt
* 1 haşlanmış patates, 1 haşlanmış yumurta, bol yeşil salata
* 1 kase sebze çorbası salata, 1 dilim tam buğday ekmeği

Ara öğün* 15 fındık veya badem + 2 kuru kayısı + yarım nar veya yarım muz

Akşam yemeği seçenekleri* Izgara balık, bol yeşil salata
* 1 kase sebze çorbası, bol salata, 1 dilim peynir, 1 dilim tam buğday ekmeği
* 2 haşlanmış enginar ile yeşil salata, 1 dilim tam buğday ekmeği

Ara öğün* 1 meyve + 1 bardak light kefir

HANGi iÇEÇEK KAÇ KALORi?BİRA (light) 92 kal / 330 mL

BİRA (normal) 139 kal / 330 mL
ŞARAP SEK 98 kal / 115 mL
VOTKA (Normal) 210 kal / 80 mL
VOTKA (Shut) 105 kal / 40 mL
VİSKİ (Tek) 110 kal / 40 mL
VİSKİ (Duble) 220 kal / 80 mL
RAKI (Tek) 134 kal / 40 mL
RAKI (Duble) 268 kal / 80 mL
CİN 98 kal / 40 mL

ViCDAN ÇORBASI

1 Ocak günü kullanacağımız "vicdan çorbası"nı şimdiden hazırlayabilirsiniz.
2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ, 1 demet nane, 1 demet maydanoz, 2-3 diş sarımsak, tuz, kuru nane, karabiber, pul biberi beraber kaynatın. Dilerseniz taneli bırakın, dilerseniz blenderdan geçirin. yapın.

YENİ YILI "HAFiF" KARŞILAYIN!

* Saat 18.00 - 19.00 civarı diyet kraker ayran veya bitki çayı ile bisküvi veya 1 dilim ekmek peynir veya 10-15 fındık atıştırmak, yemeğe aç oturmayıp, canınızın istediği her şeyin tadına bakmanıza ama ölçüyü de doğru tutmanıza yardım edecektir.

* Yeni yıl akşamı evde iseniz, geç saatler için daha hafif seçimler yapabilmeniz için, şimdiden taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak hazırlamanızda fayda var. İstediğiniz kadar (sınırsız) tüketebileceğiniz salatalık, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, kabak, kereviz sapı gibi sebzeleri yağsız yoğurt ve light labne peynire batırarak tüketmeniz, sizi hem tüm gece oyalayacak, hem de tok tutacaktır.

* Yemek öncesi peynir, salata ve sebzeyle başlangıç yapılabilirsiniz. Ana yemek olarak, (kırmızı ete göre daha az yağ içerdikleri için) sofrada varsa hindi eti, yoksa tavuk veya balık daha iyi seçimlerdir. Yiyeceklerimizin ölçüsünü dengelemek söz konusu olduğunda, birçok ana yemeğin kardeşi olarak hazırlanan pilavı alırken dikkatli olmakta, eğer yemek sonrası tatlı yemek istiyorsanız pilavı almamakta veya daha az almanızda fayda var.

* Yılbaşı sofrasını siz hazırlıyorsanız, tatlı olarak yağ içermeyen hafif meyve tatlıları olarak cevizli kabak tatlısını, kaymaksız ayva tatlısını, fırında armut veya elmayı (dondurma ile servis edebilirsiniz) seçebilirsiniz.

* Kuruyemiş seçiminizde hatırlatmak istediğim, bir avuç şamfıstığının 180-200 kalori olmasına karşın, 1 avuç beyaz leblebinin 70 kalori içerdiğidir.

* Ertesi sabah şiş uyanmamak için alkol ile birlikte bol su tüketmek ve çok tuzlu yememek yararlı olacaktır.

* Alkol midede hazımsızlık hissi ve mide bulantısı yaratabilir. Ayrıca uyku kalitesini düşürerek, (uygun bir saatte yatağa gitseniz bile) kendimizi ertesi gün yorgun hisset-memize sebep olabilir. Bu yüzden erkeklerin 3-4 kadeh şarap veya 2 duble rakı kadınların ise, 2 kadeh şarap veya 1 duble rakıdan daha fazla içmemelerini öneririm.

Dilara Koçak - Milliyet