Global Liman İşletmeleri Üst Yöneticisi (CEO) Saygın Narin, Kuşadası Kruvaziyer ve Koltuk Limanı'na ilişkin nazım imar ve uygulama imar planının Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 28 Ekim 2010 tarihi itibariyle onaylandığını belirterek, onaylanan planla birlikte Kuşadası Belediyesi'nin limandaki işletmelere ilişkin ruhsat iptali ve yıkım gerekçelerinin ortadan kalktığını savundu.
Narin, yaptığı yazılı açıklamada, Kuşadası Kruvaziyer ve Koltuk Limanına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının 28 ekim 2010 tarihli olarak onaylandığını ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlara sunulduğunu bildirdi.
Böylece bir süredir kamuoyunda Kuşadası Limanı'ndaki işletmelerin yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin devam eden tartışmaların son bulduğunu savunan Narin, şu görüşleri kaydetti:
''28 Ekim 2010 tarihinde onaylanan yeni imar planıyla birlikte ruhsat iptali ve yıkım gerekçelerinin ortadan kalkmıştır. Kuşadası Yolcu ve Koltuk Limanı'nı işleten Ege Liman İşletmeleri AŞ, onaylanan yeni imar planı kapsamında liman tesislerine yeniden yapı ruhsatı düzenlenmesi için 8 Kasım 2010 tarihinde Kuşadası Belediyesi'ne başvurusunu yapmış bulunmaktadır.''
Narin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde tüm ilgili kurum ve kuruluşların ''olur'' görüşleri dikkate alınarak hazırlanan ve onaylanan yeni imar planıyla birlikte eski imar planının, hukuki iptal gerekçelerinin de ortadan kalktığını iddia ederek, ''Geçmişten bu yana tüm girişimlerini hukuka uygun ve toplumsal duyarlılıkları dikkate alarak özenle yürüten Kuşadası Limanı, yapacağı yeni yatırımlarla kruvaziyer turizmi alanında ülkemiz ve Kuşadası'nı en iyi şekilde temsil etmeye devam edecektir. En kısa zamanda başlayacak yeni yatırımlarla yılda 1 milyon kruvaziyer yolcusu hedeflenmektedir'' dedi.

KUŞADASI LİMAN İÇİN AYAKLANDI
Kuşadası Limanı ile ilgili tartışmaların, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı"nın limanla ilgili hazırladığı yeni imar planıyla birlikte yeni bir boyut kazanması üzerine harekete geçen Kuşadası Belediyesi, bir değerlendirme toplantısı düzenledi.
Liman içerisinde yer alan 56 işyeri ile ilgili yıkım süreci devam ederken yeni bir imar planının ortaya çıkması üzerine Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, planın detaylı şekilde tartışılması için geniş kapsamlı bir toplantı düzenleme kararı aldı.
Başkan Altungün"ün çağrısı üzerine Kuşadası Belediyesi Meclis Salonu"nda gerçekleştirilen toplantıya; CHP İlçe Başkanı Mehmet Bal, AKParti İlçe Başkanı Ali Kara, HEPAR Kuşadası ilçe Başkanı Tuğrul Demir, ÖDP İlçe Başkanı Şenol Eskin, İşçi Partisi İlçe Başkanı Nizamettin Öğ, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, Kuşadası Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Halit Şakar, Kuşadası Şoförler Odası Başkanı Erol Soysal, Kuşadası Kuyumcular Derneği Başkanı Özgür Evran, Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Osman Çolakoğlu, ADA-ÇEV grubu sözcüsü Dr. Ali Alkış, SCAL Kulübü Başkanı Alcan Kartoğlu, Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit Acar, İnşaat Mühendisleri Odası Kuşadası Temsilcisi İbrahim Ustacı, Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, Kuşadası Baro Temsilcisi Ömer Günel, Eczacılar Odası Kuşadası Temsilcisi Sema Baysoyu, Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı Başkanı Şefik Sözer, Atatürkçü Düşence Derneği Başkanı Nuri Özkan, Kuşadası Turistik Eşya Satıcıları Derneği Başkanı Nejat Benli, Kuşadası Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ertuğrul Tabak, Yelken Kulübü Başkanı Behzat Kumbasar, Güvercinada Gençlik Derneği Başkanı Uğur Yılmaz, Yerel Tarih Araştırma Grubu Sözcüsü Selver Savran, Kuşadası Belediyesi Meclis Üyeleri, il Genel Meclisi üyeleri, siyasi partiler ile sivil toplum örgütü ve meslek kuruluşlarının yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıya ayrıca 2003 yılından beri hukuk mücadelesini yürüten eski Belediye Meclisi Üyeleri Nilgün Öğünçlü ile Ahmet Altunsoy ve eski Kent Meclisi Derneği Başkanı Bülent Tokuçoğlu da katılarak, yaşanan süreçle ilgili bilgiler verdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, limanla ilgili bakanlık tarafından 28 Ekim 2010 tarihinde onaylanarak 4 Kasım 2010 tarihinde belediyeye ulaştırılan yeni imar planının geniş kapsamlı olarak tartışılması için bir araya geldiklerini belirterek, Bayındırlık ve İskân Bakanlığının belediyeye gönderdiği yeni imar planıyla ilgili bilgi verdi. Yeni imar planının sunumundan sonra konuşan Altungün, “Yeni imar planında değişen bir şey yok. ÇED değerlendirmesindeki planla aynı. Tek farklılık Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından onaylanmış olması. Resmi süreç başlamıştır. Belediye yönetiminin mahkeme kararlarını uygulama konusundaki kararlılığı nedeniyle Ege Ports şirketi tarafından yangından mal kaçırır gibi süreç hızlandırıldı. Kuşadası"nın kalbine saplanmak istenen bu hançere karşı elbirliği ile mücadele etmeliyiz. Siyasi partileriyle, sivil toplum örgütleriyle, meslek kuruluşlarıyla birlikte mücadele etmeliyiz. Bu kentte yaşayan ev kadını Ayşe teyze de, bakkal Mehmet amca da, üniversite öğrencilerimiz de mücadeleye katılmalıdır. Ege Liman A.Ş"nin ne yapmak istediği çok net ve somut. 12 Ekim"de Çevre Bakanlığı"nda yapılan ÇED toplantısında süreç donduruldu. Ancak 28 Ekim"de Bayındırlık Bakanlığı yine de planı onayladı. 4 Kasım"da belediyemize ulaştırıldı ve 30 günlük askı süresi başladı. 8 Kasım"da, yani bugün toplantı başlamadan önce, Ege Ports yeni imar planına dayanarak ruhsat başvurusunda bulundu. Bu telaşın en önemli sebebi, yıkım kararı bulunan iş yerlerinin yasallaştırılmasıdır. Acil olarak Bayındırlık Bakanlığına onaylatıp getirilmiş bir planla karşı karşıyayız. Bu süre zarfındaki itirazlar ve davalarda, Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası halkının tavrı çok önemlidir” dedi.
Daha sonra limanda yaşanan gelişmeler ve yeni imar planı ile ilgili teknik bilgi verildi. Ardından ise toplantıya katılan Siyasi partileri ve sivil toplum örgütleri, ayrıntılı bilgi aldıkları yeni planla ilgili görüşlerini açıkladı. Kuşadası Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam yeni planla balıkçıların hakkının gasp edildiğini söyledi. Ege Ports"a karşı 2003 yılından beri yürütülen hukuk mücadelesini özetleyen eski Kent Meclisi Derneği Başkanı imar hukuku uzmanı Avukat Dr. Bülent Tokuçoğlu, Ege Ports"un liman üzerinde artık hukuki menfaatinin bulunmadığını söyledi. Özelleştirmeyi iptal eden kararın yanı sıra iki ayrı mahkeme kararı daha bulunduğunu hatırlatan Tokuçoğlu, “Mahkeme kararı ile özelleştirme iptal edildi. Kuşadası limanının Türkiye Denizcilik İşletmelerine bir an önce devredilmesi gerekiyor. Mahkeme kararı, Ege Ports"un işgalci olduğunu gösteriyor. Daha önce alınan yıkım kararı var. Ruhsat iptali ile ilgili davada da Ege Ports"un hukuki menfaati yok. Ege Ports şirketi şu an limanda işgalci durumdadır. Buna karşılık Kuşadası halkı olarak sessiz kalamayız. Hukuku uygulayacak olan bir belediyeden bahsediyoruz. Bu anlayış Kuşadası halkını mutlu eder. Bütün sivil toplum örgütleri ve Kuşadası halkı bu durumda belediyenin arkasında yer alacak. Bunları geleceği kurtarmak adına yapmalıyız. Unutulmaması gereken Ege Ports"un işletmeci sıfatı kalmamıştır. Mücadelemizi göstermemiz gerekiyor” dedi.
Yapılan itirazların, mahkeme kararlarının üstüne yeni planın Kuşadası"nın önüne konmasını halka yapılan bir saygısızlık olarak nitelendiren ÖDP Kuşadası İlçe Başkanı Şenal Eskin ise şöyle konuştu: “Önümüzdeki süreçte Kuşadası Belediye yönetiminin önderliğinde, kentiyle, halkıyla birlikte tartışma becerisini göstererek hep birlikte bu sorunu aşmalıyız. Kuşadası olarak limanın belediye tarafından işletilmesi için çaba harcamalıyız. Kente hakaret edenlere karşı çıkmalıyız.”
Planın bütününden yola çıkılması ve tamamının reddedilmesi gerektiğini açıklayan Mimarlar Odası Kuşadası Temsilcisi Ümit Acar, “Devletin bir biriminin verdiği bir kararı, başka bir birim yok sayıyor. Bu nasıl bir hukuktur. Bu tam bir aymazlıktır, saygısızlıktır” değerlendirmesinde bulundu.
Merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin zaman zaman karşı karşıya kaldığını vurgulayan eski Belediye Meclisi Üyesi Ahmet Altunsoy ise şunları söyledi: “Merkezi yönetim, seçilmiş yerel yönetimin yorumunu almadan hareket etmemeli. Bu durum tamamen hukuka karşı hiledir.”
ADA-ÇEV grubu sözcüsü Dr. Ali Alkış"ın yeni planın özelleştirme ihalesini iptal eden kararı durdurup durdurmadığı sorgusunu yanıtlayan imar hukuku uzmanı Avukat Dr. Bülent Tokuçoğlu, “Danıştay 6. Dairesi, yapılan ihalenin usulsüz olduğuna karar verdi. O yüzden şu anda Ege Ports şirketi limanda işgalci durumda. Herkesi aşarak Bayındırlık Bakanlığına plan onaylatmış. İmar planı değişikliği talep etme hakkı yok” dedi.
2003 yılında yapılan ihalenin sadece liman işletmesi ile sınırlı olduğunu ve ticari yapılaşma ile ilgili hiçbir hüküm bulunmadığını hatırlatan eski Belediye Meclisi Üyesi Nilgün Öğünçlü, Ege Ports"un ayrı bir ticari yer sağlamaya çalıştığını vurgulayarak, daha önceki imar planı iptal eden mahkeme kararının gerekçelerini dikkate almayan yeni bir planın dayatıldığını söyledi. ÇED süreci onaylanmadan imar planlarının onaylanamayacağını kaydeden Öğünçlü, bunun suç olduğunu ifade etti.
Toplantı sonunda Cuma günü bir değerlendirme toplantısı daha yapılmasını isteyen Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası halkının ve sivil toplum örgütlerinin verdiği desteğe teşekkür ederek, “Bu duyarlılıktan dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ege Ports"un niyetini açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Altungün şöyle konuştu: “Biz yeni işyeri yapılmasına karşıyız dedik, yenilerini yapacağız diyorlar. Balıkçı barınağının doldurulmasına izin vermeyeceğiz dedik, otopark yapacağız diyorlar. Ticari menfaat vermeyeceğiz dedik. Daha fazla yaparız diyorlar. Bugün Kuşadası geçmişten daha avantajlı; çünkü böyle bir belediye yönetimi var. Gelişen olaylar ne kadar haklı olduğumu somut olarak gösterdi. Sürecin son aşamasına geldik. Dananın kuyruğu yakında kopacak. Ama bu süreci iyi planlamalıyız. 30 günlük askı süresi başladı. Stratejimizi, yol haritamızı belirleyip yürümeliyiz. Bayındırlık Bakanlığının 2003 yılında davrandığı gibi davranmaması gerektiği kanaatindeyim. Bu iş siyasi kavga değil. Kuşadası"nın menfaati söz konusu. Karşımızda Kuşadası liman girdisinin yüzde yüzüne el koymak isteyen bir mantık var. Bu nedenle tüm Kuşadası beraber hareket etmek zorunda. Kavgasız gürültüsüz bu mücadeleyi kazanmalıyız. Biz kavganın içerisinde olmak istemiyoruz. Çünkü olayları cepheleşme noktasına çekmek istemiyorum. Ama bir savaş olacaksa, Kuşadası Belediyesi halkın doğru talebinin yanında olacaktır. Gereğini sakin bir şekilde yapacağız. Ancak gerekiyorsa on binler sokağa dökülür, on binler yürür” dedi.