Aydın'ın Ilıcabaşı Mahallesi'nde İl Özel İdare'ye ait sosyal konutların yıkımı sırasında olaylar çıktı. Konutlarda oturan Roman vatandaşlar yıkımı engellemek için ilk önce evlerin önünde ateş yaktı ardından polise taşlarla saldırdı. Bir polis memuru başına isabet eden şişe ile yaralandı. Aydın Valiliğine girmek isteyen 5 kişi de polis tarafından gözaltına alındı.
Aydın'ın Ilıcabaşı Mahallesinde 1980 yıllarında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından dar gelirli ailelerin yararlanması için 120 konut olarak yapılan binaların tamamının depreme dayanıksız olduğu tespit edildi. Bunun üzerine binalardan 104 adeti güçlendirme çalışması yapılarak güvenli hale getirilirken, geri kalan 16 daire için güçlendirme çalışmalarının yeterli olmayacağı öngörülerek boşltıldı. Boşaltılan binalara bir süre sonra çevrede yaşayan Romanlar yerleşirken, depreme dayanıksız iki bloğun
bulunduğu alan bölgede devam eden AYTER Projesi kapsamında İl Özel İdare'ye devredildi. İki yıl önce yıkım kararı alınan binalar için geçen yıl tahliye kararı verilip konutlarda oturanlara 6 aylık kira yardımı yapıldı. En son tahliye tarihi olan 7 Eylül 2010 tarihinin geçmesi üzerine bugün binaların yıkımı için bölgeye çok sayıda polis ve itfaiye aracı gönderildi.

POLİSE TAŞLI SALDIRI
Yıkım kararı çıkan sosyal konutlarda kira vermeden işgalci konumunda yaklaşık 10 yıldan beri oturan roman vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde polisler tarafından evlerinden tahliye edilmek istendi. Evlerinden çıkmak istemeyen vatandaşlar ilk olarak binalarının önünde ateş yakarak polisi engellemek istedi. Ardından polise taşlı saldırıda bulunan roman vatandaşlar yıkımı engellemek için direndi. Yaşanan arbede sırasında atılan bir şişenin isabet ettiği polis memuru hafif şekilde yaralandı. Polis yıkımı
engellemek için direnen kişilere biber gazı ve sis bombası atarak karşılık verdi. Polise taş ile saldıran 4-5 kişilik gruba müdahale eden çevik kuvvet ekipleri ile grup arasında kovalamaca yaşandı. Gecekondu mahallesi sokakları arasında yaşanan kovalamacanın ardından taş atan grup sokak aralarında izini kaybettirdi. Olay yerine takviye polis ekibi ve panzerlerin gelmesinin ardından vatandaşlar sakinleşti. Daha sonra polis ekipleri evlerin bir an önce boşaltılmasını istedi.

VALİ VE BELEDİYE BAŞKANINI PROTESTO ETTİLER
Özel İdare'ye ait sosyal konutları yaklaşık 10 yıldan beri kira vermeden işgal eden romanlar evlerini boşaltırken, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ve Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu protesto etti. Aydın Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Kılıç, vatandaşlara Aydın Valiliği'nin her ay kira yardımı yapılacağını söylemesi üzerine roman vatandaşların bazıları yardımı kabul ederken, bazıları kendilerine ev verilmesini istedi.
7 seneden beri sosyal konutlarda oturan 3 çocuk annesi Nurcan Yenar, "Biz evimiz olmadığı için burada oturuyoruz. Sokakta mı yatacağız. Önümüz kış ve okullar açılıyor. Çocuklarımız ile rezil olacağız. Bize kira yardımı yapacaklarına ev versinler" dedi.
Roman vatandaşı oldukları için kendilerine iş verilmediğini söyleyen Şaban Yavuz ise, "İşsiz olduğum için burada oturuyorum. Roman olduğumuz için zaten kimse bize iş vermiyor. Artık bundan sonra eskiden olduğu gibi çadırlarda yaşayacağız" diye konuştu.

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Yıkım gerginliği devam ettiği sırada araçlarına yükledikleri eşyalarla birlikte Aydın Valiliğine giden 5 kişilik bir Roman grubu Aydın Valiliğine girip vali ile görüşmek istedi. Valilik önünde bekleyen Çevik Kuvvet ekipleriyle tartışan Romanlar, valilik önünde kargaşa çıkardı. Bunun üzerine polis ekipleri tarafından romanlar gözaltına alındı. Emniyete götürülen Romanlar ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. İşgalci roman vatandaşların evlerini boşaltmasının ardından 2 blok ve 16 daireden oluşan
bina iş makinesiyle yıkıldı. Bu arada roman vatandaşlar vali ve belediye başkanına olan tepkilerini dile getirerek dağıldılar.

Fotoğraflar: Aydınpost Özel